Ce dau de pomană credincioșii de Sf. Ilie? Fructele ce nu trebuie să lipsească din pachete

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 iul 2024, 09:48

Alimente date de pomană de Sfântul Ilie

Sursa: Unsplash

Sfântul Ilie este prăznuit anual la data de 20 iulie 2024, zi care este trecută alături de o cruce roșie în calendarul ortodox.

La data de 20 iulie 2024 are loc una dintre cele mai importante sărbătorii ale acestei luni, fiind prăznuit Sfântul Ilie, ce este trecut alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Cu această ocazie, credincioșii sunt încurajați să meargă la biserică pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor, dar și să dea de pomană pentru sufletele persoanelor decedate. Iată ce alimente nu trebuie să lipsească din pachetele date de pomană.

Ce dau de pomană credincioșii de Sf. Ilie

Sfântul Ilie este pomenit în fiecare an la data de 20 iulie 2024, iar această sărbătoare este trecută alături de o cruce roșie în calendarul creștin ortodox, astfel încât să le arate creștinilor importanța praznicelor și slujbelor desfășurate pe parcursul zilei. În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga la Sfântul Ilie, dar și pentru a da de pomană pentru sufletele persoanelor decedate.

Din pachetele pe care românii le dau de pomană de Sfântul Ilie nu trebuie să lipsească mierea, merele și covrigii. Merele nu trebuie să lipsească din aceste pachete pe care creștinii le pregătesc pentru a le da de pomană, deoarece acestea aduc noroc și belșug persoanelor ce împart aceste pachete copiilor.

Citește și: Când este prăznuit Sfântul Ilie în 2024? Sunt celebrați peste 120.000 de români

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Este foarte important ca toate alimentele pe care credincioșii aleg să le pună în pachete să fie de post, astfel se pot adăuga alimente sau preparate precum fructe, colaci, colivă, prăjituri și diferite mâncăruri care să nu conțină, carne, lapte, ouă sau alte ingrediente de dulce, potrivit playtech.ro.

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care trebuie să o rostim

Ziua în care este prăznuit Sfântul Ilie este celebrată la data de 20 iulie 2024, ce pică într-o zi de sâmbătă.

În această zi, credincioșii merg la biserică pentru a se ruga la acesta să le ierte păcatele, dar și să îi ajute în viață. La data de 20 iulie 2024, credincioșii merg la biserică pentru a lua parte la toate praznicele și slujbele realizate, iar credincioșii sunt încurajați să rostească această rugăciune făcătoare de minuni.

Preamărite și preaminunate proorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viața ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotțiitorul, cu semnele și cu minunile tale, și cu marea lui Dumnezeu bunăvoință față de tine, fiind ridicat la cer

cu trupul într-un car de foc; învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului, în timpul schimbării Lui la față, acum sălășluind în locașurile raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane, și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne depărtăm din calea păcatului, îndrumâdu-ne spre tot lucrul bun; ca să ne întărească în lupta

împotriva poftelor și a patimilor noastre, sădind în inimile noastre duhul smereniei, al blândeții, duhul iubirii de aproapele nostru, al bunătății, al răbdării, al înțelepciunii, al râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu și al izbăvirii aproapelui. Nimicește prin rugăciunile tale, proorocule, năravurile cele rele ale lumii, ce întinează neamul creștinesc prin necinstirea credinței dreptslăvitoare, față de rânduielile Sfintei Biserici, a poruncilor Domnului, prin necinstirea părinților și a stăpânitorilor ce ne stăpânesc, aruncând astfel lumea în bezna necinstei, a desfrâului și a pierzaniei.

Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune. Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți; tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta. Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.