Casa Națională de Asigurări de Sănătate, CNAS, a publicat recent un material informativ pentru persoanele asigurate, dar și pentru persoanele care nu beneficiază de această asigurare medicală. În cadrul acestui material informativ se regăsește lista dispozitivelor medicale oferite de CNAS, dar și procesul pe care trebuie să îl urmeze asigurații.
Ce dispozitive medicale pot primi românii asigurați gratuit sau aproape gratuit
„ Ghidul asiguratului ”, pus la dispoziție de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prezintă o listă a dispozitivelor medicale oferite asiguraților, fie pe o perioadă determinare, prin închiriere,
În cadrul ghidului este stabilit un pachet de bază care cuprinde toate dispozitivele medicale folosite pentru recuperarea unor deficiențe organice sau funcționale în ambulatoriu. Pachetul de bază al dispozitivelor medicale oferite de CNAS cuprinde:
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru femeile din țară! Casa Națională de Pensii Publice anunță cine va ieși mai devreme la pensie
- dispozitive de protezare în domeniul ORL;
- dispozitive pentru protezare stomii;
- dispozitive pentru retenție sau/ și incontinență urinară;
- proteze pentru membre;
- orteze pentru coloana vertebrală sau membre;
- încălțăminte ortopedică;
- dispozitive pentru deficiențe vizuale;
- echipamente pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă;
- aparate CPAP/ BPAP și dispozitive de asistare a tusei;
- dispozitive pentru terapia cu aerosoli;
- dispozitive de mers;
- proteze externe de sân;
- dispozitive compresive.
Citește și: Ce se întâmplă cu tarifele CNAS pentru servicii medicale în 2025. Anunțul a stârnit revolta medicilor
Prescripțiile medicale de care au nevoie asigurații pentru a obține dispozitive medicale pe o perioadă nedeterminată au o valabilitate de 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Cu toate acestea, există și anumite dispozitive pentru care durata prescripției medicale este nelimitată, mai exact pentru:
- echipamente pentru oxigenoterapie, ventilaţie noninvazivă și suport de presiune pozitivă continuă CPAP/ BPAP pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav definitiv;
- stomă permanentă, incontinenţă urinară permanentă, respectiv retenție urinară permanentă;
- protezele de membru superior şi protezele de membru inferior- proteze definitive.
Există anumite situații în care dispozitivele medicale sunt vândute cu un preț mai mare față de cel decontat de CNAS pentru categoria respectivă, motiv pentru care asigurații pot să suporte restul sumei, cea pe care nu o suportă CNAS.
Anunțul făcut de CNAS
Asigurații CNAS sau o rudă de gradul I sau II, soțul ori soția sau reprezentantul legal, pot depune cerere pentru obținerea dispozitivelor medicale. Această cerere va fi depusă la casa de asigurări de sănătate în evidența căreia se află persoana asigurată, alături de mai multe documente, mai exact: copia actului de identitate, prescripția medicală și certificatul de încadrare în grad și tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie și ventilație noninvazivă, după caz.
Copiii în vârstă de până la 14 ani trebuie să atașeze la cerere prescripția medicală, unde se specifică domiciliului copilului. Tot în această situație trebuie să fie depusă și o copie a certificatului de naștere. În termen de trei zile lucrătoarea se decide acceptarea sau respingerea cererii de către casa de asigurări de sănătate.
În momentul în care este cererea este acceptată, atunci asiguratul sau o rudă a acestuia poate ridica de la casa de asigurări de sănătate decizia de aprobare pentru procurarea ori închirierea dispozitivului. Această decizie poate fi expediată și prin poștă.