Ce drepturi are președintele României după terminarea mandatului

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 28 mar 2024, 10:28

Ce drepturi are presedintele Romaniei dupa ce termina mandatul

Sursa: Facebook

Ce drepturi i se oferă președintelui României, după ce termină mandatul. Iată de ce anume va beneficia chiar după încheierea mandatului.

Rolul Președintelui României este de a reprezenta statul român și de a asigura garantarea independenței naționale, a unității și a integrității teritoriale a țării. El este responsabil cu supravegherea respectării Constituției și cu asigurarea bunei funcționări a autorităților publice.

Citește și: Când urmează să primească românii banii pe cardurile de energie: Persoanele cu venituri reduse pot beneficia de un sprijin financiar destinate montării repartitoarelor pentru încălzirea locuințelor

Ce drepturi are președintele României

Având în vedere acest lucru, Președintele își îndeplinește rolul de mediator între puterile statului, la fel și între stat și societate, conform prevederilor din articolul 80 al Constituției României.

Potrivit prevederilor ART. 84 din Constituție, Președintele României este acoperit de imunitate. Astfel, pe întreaga perioadă a mandatului său, președintele României primește gratuit locuință de protocol, protecție și pază, precum și un autoturism, toate asigurate în mod permanent de Serviciul de Protecție și Pază, împreună cu accesul în complexurile de protocol ale RAAPPS.

De asemenea, conform regulamentului de organizare și funcționare al Administrației Prezidențiale, stabilirea departamentelor și compartimentelor se realizează în conformitate cu prioritățile stabilite de către șeful statului.

În conformitate cu regulamentul de organizare și funcționare al Administrației Prezidențiale, stabilirea departamentelor și compartimentelor se efectuează conform priorităților definite de către șeful statului.

În plus, președintele beneficiază și de concedii asigurate. În cazul în care dorește să se relaxeze, dispune de vile la malul mării și în zone montane, palate regale, un complex în Delta Dunării și chiar și un elicopter, toate fiind în proprietatea

statului (20 de vile, 3 palate în Snagov, Foișor, Olănești).

După încheierea mandatului, liderii de stat se pot bucura în continuare de privilegiile asociate funcției lor. Potrivit legii, Guvernul este obligat să le asigure o locuință, nu una modestă. Această reședință trebuie să includă un spațiu în care fostul președinte să-și poată amenaja biroul de lucru, având la dispoziție secretariat și consilieri.

Este extrem de important ca rezidența să fie securizată la intrare, iar președintele va fi însoțit de agenți ai Serviciului de Protecție și Pază chiar și după încetarea mandatului.

Nu în ultimul rând, pe toată durata vieții lor, foștii lideri de stat beneficiază de o pensie calculată la 75% din valoarea indemnizației lunare.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Ce avantaje au persoanele care au deținut funcția de președinte

Prin urmare, iată care sunt avantajele pe care le primesc pe viață persoanele care au deținut funcția de șef al statului român:

- folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

- o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

În prezent, foștii lideri de stat ai României beneficiază de o indemnizație netă lunară în valoare de 5.060 lei.

În urma hotărârii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, pronunțată pe 23 martie, care a confirmat colaborarea lui Băsescu cu Securitatea comunistă înainte de 1989, fostul președinte Traian Băsescu este obligat să elibereze vila de protocol din cartierul Primăverii din București în termen de 60 de zile.

Prin urmare, foștii lideri de stat nu mai pot beneficia de locuințe de protocol dacă au fost identificați ca fiind lucrători sau colaboratori ai Securității, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Traian Băsescu, fost președinte în perioada 2004-2014.