Cu ocazia fiecărui praznic important, creștinii ortodocși obișnuiesc să împartă diferite bucate sărmanilor, în memoria celor adormiți. Astfel, pe 6 ianuarie 2022, de Bobotează, pe lângă tradițiile și superstițiile care s-au transmis din generație în generație, credincioșii dau de pomană anumite alimente, încercând astfel să vină în ajutorul celor încercați de soartă.
Bobotează 2022. Ce se dă de pomană pe 6 ianuarie?
De Bobotează 2022, mai exact pe 6 ianuarie, se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri, iar unul dintre ele constă în a da de pomană anumite alimente.
În ziua de Bobotează se dau de pomană orice fel de alimente, având în vedere că nu mai este perioadă de post. Astfel, cei care vor să împartă pe 6 ianuarie pot oferi de pomană dulciuri, mâncare gătită, fructe, legume sau orice alimente pe care le au la îndemână.
Indiferent de alimentele care se dau de pomană de Bobotează, pe 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română le recomandă credincioșilor ca atunci când fac acest gest să aibă inima deschisă, să dăruiască din tot sufletul și să își îndrepte atenția în special către cei nevoiași.
Mai mult decât atât, biserica spune că atunci când dau de pomană, credincioșii nu trebuie să exagereze și nu trebuie să o facă pentru fală, ci din contră, acest gest ar trebui făcut în mod discret.Tradiții și obiceiuri de Bobotează 2022. Ce trebuie să faci dacă vrei să îți meargă bine?
În funcție de fiecare zonă a țării, de Bobotează se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Unele dintre ele sunt valabile doar în anumite regiuni, în timp ce altele se aplică la nivelul întregii țări.
Cu o zi înainte de Bobotează se spune că este bine ca toți credincioșii să țină post negru. Tradiția spune că cei care reușesc să facă acest lucru vor fi sănătoși și feriți de rele întregul an.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De Bobotează există mai multe superstiții legate de căsătorie. Fetele nemăritate trebuie să își pună o crenguță de busuioc sub pernă în Ajun de Bobotează pentru a-și visa ursitul.
Un alt ritual spune că de streașina casei ar trebui legată o crenguță de busuioc. Dacă în dimineața de Bobotează crenguța este plină de chichiură, atunci fata se va mărita cu un bărbat foarte bogat.Se spune că dacă în Ajun de Bobotează este brumă, atunci anul va fi unul roditor.
În ziua de Bobotează nu se spală rufe, nu se calcă, nu se muncește în gospodărie și se spune că cei care încalcă aceste reguli vor avea parte de ghinion în noul an.
Pe 6 ianuarie, credincioșii trebuie să fie mai buni, mai milostivi, astfel că certurile sunt complet interzise în această zi. Cei care intră în conflict cu persoanele din jurul lor vor avea parte doar de neplăceri și de tristețe în anul nou.
În ziua de Bobotează, după slujbă, preotul aruncă într-un râu sau lac o cruce. Cei mai curajoși bărbați se aruncă în apa rece pentru a recupera crucea. Se crede că cel care o aduce la mal va fi binecuvântat și protejat de rele întregul an.