Ce e bine să dai de pomană de Sf Maria 2021

Autor: Andrei Ionescu
Sfânta Maria Mare

Sf Maria este una dintre cele mai importante sărbători. Sfânta Maria Mare se sărbătorește pe 15 august, iar Sfânta Maria Mică pe 8 septembrie.

Sfânta Maria Mare pică anul acesta duminică. Sărbătoarea coincide și cu încheierea Postului Adormirii Maicii Domnului, care ține două săptămâni.

Sărbătoarea de Sfânta Maria Mare este un motiv de mare bucurie pentru credincioși, iar aceștia vor să clarifice anumite aspecte, pentru a o cinsti așa cum se cuvine. Pe lângă dilema dacă spunem sau nu "La mulți ani!" de Sfânta Maria Mare, având în vedere că sărbătoarea este legată de Adormirea Maicii Domnului, aspect clarificat de biserică, enoriașii vor să știe și ce dau de pomană de Sfânta Maria și ce nume se sărbătoresc.

Sfânta Maria Mare: Ce se dă de pomană de Sf Maria

Potrivit tradițiilor și superstițiilor de Sfânta Maria Mare, de 15 august credincioșii trebuie să dea de pomană. Obiceiurile diferă de la zonă la zonă.

În Moldova credincioasele merg de dimineață cu bucatele pe care le vor da de pomană, pentru a fi sfințite. Se obișnuiește să se dea de pomană de Sfânta Maria Mare îndeosebi fructe (mai ales struguri și prune) și pâine făcută în casă.

După pomenile date pentru cei adormiți, enoriașii merg la cimitir pentru a tămâia mormintele.

În anumite părți ale Munteniei enoriașii recoltează primii faguri cu miere, împărțindu-i familiei și celor nevoiași. Totodată, se împart primii faguri și cu vecinii care nu au stup.

De Sfânta Maria Mare se obișnuiește să se coacă pe grătar sau să se fiarbă porumb. E bine să se dea de pomană porumb în această zi, porumbul fiert sau copt fiind un fel de mâncare specific acestei sărbători.

Potrivit tradițiilor și superstițiilor de Sfânta Maria Mare, credincioșii culeg flori și le pun la icoana Fecioarei Maria. Se spune că acestea folosesc ca leac.

Sfânta Maria Mare: Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria

Peste 2,2 milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria Mare. Așa cum Biserica a subliniat, sărbătoarea de Sfânta Maria Mare este motiv de mare bucurie pentru credincioși și se spune "La mulți ani!".

Chiar dacă este vorba de Adormirea Maicii Domnului, momentul este unul de mare fericire pentru că semnifică urcarea la cer a Maicii Domnului și dobândirea de către Preacurată a Vieții Veșnice.

Dintre cei 2,2 milioane de credincioși care își sărbătoresc onomastica de Sfânta Maria Mare, 1,8 milioane sunt fete sau femei ce poartă numele de Maria.

Printre numele care se sărbătoresc de Sfânta Maria se mai numără Mariana, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Meri, Măriuța, Mara, Mărioara, Marusia, Ana-Maria, Mimi, Marian, Marin sau Marinel. 

270.000 de fete și femei sărbătorite de Sfânta Maria Mare și Mică poartă numele de Mariana, în timp ce în jur de 51.000 de fete și femei poartă numele de Marinela.

Citeste si: //Sfânta Maria Mare// Se spune sau nu „La mulți ani!” de Sfânta Maria?

Sfânta Maria Mare: Mesaje pe care să le trimiți de Sfânta Maria

- În această zi specială, îți transmit cele mai sincere urări. Să ai o viață plină de lucruri bune, iar Sfânta Maria al cărei nume îl porți să te ocrotească mereu. La mulți ani de ziua numelui tău!

- De Sf. Maria, zi de mare sărbătoare, primește din partea mea cele mai sincere urări de bine, sănătate, mult noroc și împlinirea tuturor dorințelor. Dumnezeu să te călăuzească in tot ceea ce faci. La mulți ani! 

- Ziua numelui tău este o zi când sufletul învinge orice urmă de tristețe, când tot ce a fost greu ți se pare ușor. Este ziua numelui tău. La Mulți Ani, Maria!

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

- Prietena mea, Maria, sper să rămâi mereu un spirit tânăr și plin de viață, să fim mereu împreună și să nu uităm niciodată frumoasa prietenie dintre noi. La mulți ani, Maria!

- La mulți ani, Maria! Îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Fecioară să-ți lumineze drumul în viață!

- Fie ca Sf. Fecioara Maria, al cărei nume îl porți, să te ocrotească, să-ți călăuzească pașii și să-ți lumineze calea!

- La mulți ani și mult noroc în această zi specială. Îți doresc să ți se îndeplinească toate dorințele.

- Astăzi e ziua numelui tău, un nume simplu și frumos, la fel de pur si gingaș ca tine. Îți doresc numai bine și să ai parte de toată fericirea din lume!

- Îngerii să-ți călăuzească pașii! La mulți ani, Maria!

- Fie ca din această zi sfântă, în drumul lin al vieții tale, să răsară mereu câte o rază de soare care să-ți aducă fericire și bucurie. La mulți ani de Sfânta Maria!

Sfânta Maria Mare: Mesaje amuzante pe care să le trimiți de Sfânta Maria

Fiind motiv de mare sărbătoare și bună dispoziție, puteți trimite și mesaje care să îi distreze pe apropiați. Iată câteva dintre acestea:

- Chiar dacă ai nume de Sfântă știu că diseară o să dai de băut și o să ne primești cu masa plină.

- Azi e ziua ta și pe lângă "La Mulți Ani!" îți zic că o să bem până rămânem fără bani!

- Marine, Marine, eu vin azi pe la tine, să-ţi urez „La mulţi ani” şi o căruţă de bani!

- La mulți ani cu veselie/ Sănătate pe vecie/ Casa plină de bucate/ Dragoste pe săturate/ Bani la greu/ Noroc cu carul/ La mulți ani și sus paharul!

- La Mulţi Ani, Marine! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale!

- Acest mesaj nu conține grăsimi, colesterol sau aditivi. Este în întregime natural, dar conține mult, mult zahăr. Totuși, nu poate fi nici pe departe la fel de dulce ca persoana care-l citește. Zâmbește și "La mulți ani!"

Citeste si: //Când e Sfânta Maria 2021?// Tradiții și superstiții de Sfânta Maria