Ce efecte adverse poate avea a treia doză de vaccin? Valeriu Gheorghiță a făcut primele declarații

Author: Ana Dinu
Actualizat: 29 sep 2021, 15:03

Efectele adverse ale celei de-a treia doza de vaccin

Sursa: Facebook

Campania de vaccinare cu a treia doză a început marți, 28 septembrie. Astfel, Valeriu Gheorghiță a oferit primele declarații despre efectele adeverse pe care serul imunizator le poate avea.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut noi declarații despre efectele adverse ale celei de-a treia doză de vaccin anti-Covid.

Ce efecte adverse poate avea a treia doză de vaccin anti-Covid

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre posibilele efecte adverse pe care le poate aduce a treia doză de vaccin împotriva coronavirus. Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că cele mai sigure date, în privința celei de-a treia doză, vin din Israel acolo unde deja s-au vaccinat milioane de persoane.

”Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate. Practic, în Israel populație eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel în proporție de peste 50%. Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel.

Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări. Ba mai mult decât atât, frecvența a reacțiilor adverse a fost chiar mai rar  raportată în studiul din Israel ceea ce arată foarte probabil o sub raportare.

Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze, practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune si

de asemenea reacțiile adverse serioase", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si: Este complet interzis în România! Riscați să primiți amendă de 2.000 de lei dacă abuzați de acest document

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Situația COVID în România, marți, 28 septembrie

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 11.049

de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 182 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 

Până astăzi, 28 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.210.810 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 1.129 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.104.496

de pacienți au fost declarați vindecați. 

Citeste si: De ASTĂZI începe vaccinarea cu a treia doză în România. Cine sunt cei care se pot imuniza anti-COVID