Ce efecte negative pe termen lung pot experimenta persoanele care au trecut prin boala COVID-19: „Un tsunami de complicații”

Author: Lavinia Medrea

Ce efecte negative pe termen lung pot experimenta persoanele care au trecut prin boala COVID-19: „Un tsunami de complicații”

Sursa: PixaBay

Medicii au avertizat oamenii în privința efectelor pe termen lung în urma infectării cu COVID-19. Conform studiilor efectuate, persoanele care au trecut prin boală au acum probleme de sănătate.

Conform unor studii efectuate recent, chiar și persoanele care au făcut o formă ușoară a bolii provocate de virusul COVID-19 pot suferi efecte pe termen lung

Ce efecte pe termen lung poţi să ai după infectarea cu COVID-19

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a precizat că există dovezi că este posibilă o serie de complicații cardiovasculare și neurologice la persoanele care au fost infectate cu COVID-19.

„Suntem la doi ani de pandemie și încă avem în fiecare zi un număr consistent de infecții cu SARS-CoV-2. Unele cazuri sunt ușoare, altele au nevoie de spitalizare și chiar de ATI- un număr considerabil în România, în valul Omicron. Dar cred că trebuie să ne uităm din ce în ce mai mult la un val la fel de important, cel de complicații- în special cardiace și neurologice survenite la cei care au trecut deja prin boală.

Citeste si: Certificatul verde ar putea fi eliminat. Alexandru Rafila a anunțat exact când scăpăm de document

Iar aici sunt din ce în ce mai multe date care ne înfățișează un posibil tsunami de complicații cardiovasculare, în primul rând, dar și neurologice la un an de zile de la faza acută a COVID-19”, a spus dr.

Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Conform unor medici de la Universitatea Columbia din New York City, modificările la nivel cerebral cauzate de COVID-19 seamănă cu cele ale bolii Alzheimer, lucru care justifică probleme de memorie ale persoanelor care au trecut prin boala cauzată de virusul COVID-19.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Una dintre constatările experților în ceea ce-i privește pe unii bolnavi care treceau de faza acută a bolii, se referă la faptul că aceștia prezintă în continuare efecte neurologice, cu

afectarea cognitivă, cu afectarea memoriei, simulând într-un fel demențele sau chiar boala Alzheimer.

Oamenii de știință au încercat să explice acest fenomen. În cadrul studiului, limitat – pentru că vizează doar 10 cazuri – pe persoane care au decedat, s-a efectuat examenul anatomo-patologic pe creierul persoanelor respective și au fost identificate modificări ale structurii creierului care sunt întâlnite și în unele forme ale Alzheimer.

Citeste si: Toate școlile vor avea program special pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educaţiei a dat vestea

Este o constatare importantă care cred că ne poate ajuta să înțelegem mai bine și efectul pe care SARS-CoV-2 îl are la nivelul creierului dar cred că ne poate ajuta să înțelegem mai bine cum și de ce apare boala Alzheimer, pe de altă parte.

Un punct comun al afectării creierului cea cardiovasculară și cea pulmonară este reprezentat de anumiți receptori numiți ryanodine. Aceștia sunt prezenți în cele trei organe iar funcția lor este afectată de reacția inflamatorie acută ca urmare a infecției cu SARS-CoV-2”, a mai precizat dr. Marius Geantă.

COVID-19 provoacă probleme cardiovasculare

Există studii care demonstrează că pacienţii care au fost infectaţi cu COVID-19, chiar şi cei care au făcut o formă uşoară, pot avea parte de boli cardiovasculare.

„Studiile publicate în această săptămână arată că există foarte mare probabilitate ca o persoană care a trecut prin COVID-19 fără a avea o boală cardiovasculară să dezvolte la un an de zile una sau mai multe tipuri de afectare cardiovasculară. Iar acest lucru nu depinde de severitatea episodului inițial, putând fi afectate chiar și persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare ca urmare a infectării cu SARS-CoV-

O cercetare realizată în SUA arată că 5% dintre cei care au avut boala și nu au avut nevoie de spitalizare au dezvoltat, la un an de zile, o boală cardiovasculară, iar procentul ajunge și chiar trece de 30% la cei care au avut nevoie de terapie intensivă. Aici vorbim despre tot spectrul de boli cardiovasculare”, a declarat dr. Marius Geantă.