Ce efecte negative poate avea aurora boreală asupra organismului uman! Modificări ale fluxului sanguin, creșterea tensiunii arteriale și crize epileptice, potrivit unui studiu

Author: Diana Ghita
Actualizat: 07 nov 2023, 11:25

Efectele aurorei boreale asupra organismului uman

Sursa: Unsplash

Foarte mulți oameni și-au petrecut finalul de weekend admirând culorile vibrante de pe bolta cerească, datorate aurorei boreale. Însă puțini știu ce efecte poate avea aceasta asupra întregului organism.

Duminică seară, pe 5 noiembrie, a avut loc un fenomen cosmic rar în țara noastră. Acesta a putut fi observat de pe raza mai multor județe din România.

Aurora boreală de pe cerul României a fost generată de o furtună solară

Pe teritoriul țării noastre s-a putut observa, cu ochiul liber, o frumoasă auroră boreală, fenomen des întâlnit la polii geografici ai Pământului.

La finalul acestui weekend a putut fi observat, pe cer, un frumos spectacol de lumini fluorescente, de culoare roșie. Apariția acestui fenomen deasupra României se explică prin faptul că o furtună solară a interferat cu învelișul atmosferic al Pământului.

„Soarele nu bate numai cu fotoni, bate și cu un vânt solar, cu un flux de particule foarte încărcate energetic, care călătoresc cu sute de km/secundă și lovesc atmosferele planetelor, acolo unde există, și le ionizează moleculele din atmosferă.

Noi avem un clopot magnetic, generat de nucleul care se mișcă antispeed, practic rămâne în urma rotației Pământului și generează un câmp magnetic, o energie.”, a spus doctorul în științe, Adrian Bîlbă.

Cu toate că aurora boreală a bucurat ochii multora, oferindu-le un peisaj de-a dreptul unic, acest fenomen are efecte negative asupra persoanelor preponderent recalcitrante, ce suferă de diverse tulburări.

De asemenea, furtuna solară generează o creștere foarte mare a evenimentelor agresive, precum: revoluții, acte de terorism etc.

„La nivel social, se înregistrează o rată foarte ridicată a actelor de violență, criminalitate, tulburări sociale, revoluții, dar și atacuri teroriste foarte frecvente, legate de ciclul solar și de perturbările câmpului geomagnetic.”, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători, publicat pe site-ul Centrului Național pentru Informații despre Biotehnologie.

Citește și: Aurora boreală s-a văzut in România! Motivul pentru care cerul a fost colorat în roșu. Cum explică specialiștii acest fenomen

Cum afectează aurora boreală organismul uman

Același studiu arată faptul că aurora boreală nu are doar influențe negative asupra oamenilor, ci și efecte pozitive, fiind dovedit științific faptul că, în perioadele imediate acestui fenomen astronomic, se întâmplă mari realizări ale omenirii:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Creșterea activității solare nu a fost asociată doar cu tulburările sociale, ci este asociată și cu perioade foarte înfloritoare, pentru umanitate, în ceea ce privește inovația, dar și creativitatea în arhitectură, arte, științe și schimbări sociale pozitive, precum și cu performanțe umane variabile. pe pieţele financiare.”

Totodată, cercetătorii au mai descoperit faptul că variația geomagnetică provoacă efecte adverse în organismul uman, dezechilibrând în mare măsură sistemul respirator, imunitar, reproductiv, precum și alte procese esențiale în corpul nostru.

„Se pare că variațiile bruște ale activității geomagnetice și solare, precum și furtunile geomagnetice pot acționa ca factori de stres, care afectează procesele de reglare, precum echilibrul dintre melatonină și serotonină, tensiunea arterială, respirația, procesele sistemului reproductiv, imunitar, neurologic și cardiac.”, se mai arată în studiu.

Fenomenul cosmic se resimte puternic și la nivelul psihicului, acesta determinând o frecvență foarte mare a afecțiunilor sistemului nervos.

S-a observat faptul că, odată cu „tulburările geomagnetice, s-au înregistrat creșteri semnificative ale internărilor în spital pentru: depresie, tulburări mintale, internare psihiatrică, tentative de sinucidere, omucideri și accidente de circulație.”, au mai descoperit oamenii de știință care au efectuat studiul.

Nu în ultimul rând, aurora boreală are efecte negative și asupra persoanelor cardiace înrăutățindu-le afecțiunile în mod semnificativ:

„Activitatea geomagnetică perturbată poate, de asemenea, agrava bolile existente și este corelată cu creșteri considerabile ale aritmiei cardiace, bolilor cardiovasculare, incidenței decesului cauzat de infarctul miocardic, modificări ale fluxului sanguin, creșterea tensiunii arteriale și crize epileptice”.

Citește și: Aurora Boreală a putu fi observată din România. Ce a dus la producerea acestui fenomen?