Simptomele de COVID-19 de lungă durată sunt găsite, în general, la mai multe săptămâni după infectare. Orice efecte de lungă durată apar la aproximativ 90 de zile după ce simptomele primei infecții dispar, a precizat Maria Van Kerkhove, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Ce efecte pe termen lung pot apărea după infecția cu varianta Omicron
Mai mult de o treime dintre supravieţuitorii COVID-19 vor suferi unele efecte pe termen lung, precum oboseală, dificultăţi de respiraţie, anxietate şi alte probleme.
Tulpina Omicron a apărut la sfârşitul anului trecu și provoacă simptome mai ușoare față de varianta Delta. Cu toate acestea, spitalele tot pline sunt din cauza infectărilor cu această tulpină.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Van Kerkhove a declarat că nu a văzut nicio cercetare care să precizeze că procentul de supravieţuitori ai COVID-19 de lungă durată se va schimba cu varianta Omicron.
Dr. Linda Geng de la Universitatea Stanford a transmis că, deşi nu este sigur, poate apărea un nou val de pacienţi.
„Trebuie să fim foarte precauţi, foarte atenţi şi pregătiţi”, a precizat dr. Linda Geng.
Oamenii de ştiinţă analizează dacă vaccinurile ar putea fi o variantă. O echipă de la Universitatea Yale studiază dacă vaccinarea poate să reducă simptomele de lungă durată ale COVID-19. Alte două studii arată că vaccinarea înainte de a contacta COVID-19 ar putea contribui la reducerea simptomelor sau cel puţin la prevenirea severităţii acesteia.