Ce efecte pe termen lung pot apărea după ce o persoană se infectează cu varianta Omicron! Iată ce spun medicii

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 09 nov 2022, 03:00

Ce efecte pe termen lung pot apărea după ce o persoană se infectează cu varianta Omicron! Iată ce spun medicii

Sursa: PixaBay

Deși este prea devreme, mulți medici cred că se poate să apară efecte pe termen lung după infectarea cu varianta Omicron a virusului COVID-19.

Simptomele de COVID-19 de lungă durată sunt găsite, în general, la mai multe săptămâni după infectare. Orice efecte de lungă durată apar la aproximativ 90 de zile după ce simptomele primei infecții dispar, a precizat Maria Van Kerkhove, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ce efecte pe termen lung pot apărea după infecția cu varianta Omicron

Mai mult de o treime dintre supravieţuitorii COVID-19 vor suferi unele efecte pe termen lung, precum oboseală, dificultăţi de respiraţie, anxietate şi alte probleme.

Efectele de lungă durată apar mai des la pacienții care au fost spitalizați, dar nu este exclus să apară și la cei care au avut o infecție mai ușoară.

Tulpina Omicron a apărut la sfârşitul anului trecu și provoacă simptome mai ușoare față de varianta Delta. Cu toate acestea, spitalele tot pline sunt din cauza infectărilor cu această tulpină.

Citeste si: Ministrul Culturii speră ca sfârşitul lui martie să ne găsească fără restricții: „Am o promisiune, am discutat-o informal”

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Van Kerkhove a declarat că nu a văzut nicio cercetare care să precizeze că procentul de supravieţuitori ai COVID-19 de lungă durată se va schimba cu varianta Omicron.

Dr. Linda Geng de la Universitatea Stanford a transmis că, deşi nu este sigur, poate apărea un nou val de pacienţi.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță numește campania de vaccinarea din România ''un succes''. Câte persoane s-au imunizat până acum

„Trebuie să fim foarte precauţi, foarte atenţi şi pregătiţi”, a precizat dr. Linda Geng.

Oamenii de ştiinţă analizează dacă vaccinurile ar putea fi o variantă. O echipă de la Universitatea Yale studiază dacă vaccinarea poate să reducă simptomele de lungă durată ale COVID-19. Alte două studii arată că vaccinarea înainte de a contacta COVID-19 ar putea contribui la reducerea simptomelor sau cel puţin la prevenirea severităţii acesteia.