Ce efecte poate avea vaccinul AstraZeneca? Iată cele 7 simptome pe care trebuie să le urmăriți

Webeditor: Ana Dinu
Actualizat: 23 iul 2022, 05:10
Cele 7 semne ale vaccinului AstraZeneca

Agenția Națională a Medicamentului a emis un document cu privire la efectele adverse pe care serul AstraZeneca le poate avea. Ce simptome trebuie să urmărească personale care s-au vaccinat cu serul britanic-suedez.

După toate speculațiile care s-au creat în jurul vaccinului AstraZeneca, Agenția Națională a Medicamentului a emis un document care prevede simptomele pe care persoanele vaccinate cu serul anglo-suedez le pot avea în cazul în care suferă de tulburările de coagulare sau trombocitopenie.

Ce prevede documentul emis de Agenția Națională a Medicamentului

Agenția Naționala a Medicamentului a emis un document cu privire la riscul de trombocitopenie și tulburări de coagulare pe care îl prezintă serul companiei AstraZeneca.

”Umflarea picioarelor, respirația dificilă, durerile în piept sau abdominale, cefaleea severă, vederea încețoșată, vânătăile sau petele roșii-vișinii apărute pe piele sunt semnele la care trebuie să fie foarte atenți cei care se vaccinează cu serul produs de AstraZeneca. Dacă aceste simptome apar, chiar și la două săptămâni după ce au făcut vaccinul, persoanele vaccinate trebuie „să solicite asistență medicală imediată”,  sunt

efectele care se prezintă în document.

Aceste informații apar într-o informare a companiei AstraZeneca AB, care a fost hotărâtă împreună cu Agenția Europeană a Medicamentului și ANMDMR, pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Citeste si: Un nou efect advers al vaccinului anti-Covid-19. Ce au raportat persoanele vaccinate? Specialiștii au solicitat un studiu amănunțit

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Compania farmaceutică îi informează pe medici în legătură cu efectele adverse ale serului AstraZeneca și cu cheagurile de sânge pe care acesta le poate produce: ”beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă” și că, foarte rar, a fost observată „o asociere de tromboză”

Legătura dintre vaccinul AstraZeneca și tromboembolism

În același document, specialiștii precizează că profesioniștii în domeniul sănătății trebuie să fie foarte atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei. De asemenea, trebuie să le explice personaleor care aleg să se imunizeze cu serul AstraZeneca, care sunt semnele care le pot pune viața în pericol.

”Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul membrelor inferioare, dureri abdominale persistente.

De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (pete) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală”, se precizează în informarea transmisă cadrelor medicale de compania farmaceutică și Agenția Medicamentului. 

Citeste si: Anunț de ultimă oră! Studiile au arătat că vaccinul AstraZeneca are o eficiență redusă la 76%. Ce spune compania despre această scădere