Ce efecte secundare produce vaccinul anti-Covid! Unele pot fi severe!

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 04 feb 2021, 19:10
Vaccin Covid-19

A apărut lista cu efectele secundare pe care le pot resimți cei care fac vaccinul anti-Covid produs de Pfizer și BioNTech.

Marea Britanie a aprobat acest vaccin și a anunțat și programul de vaccinare a populației.

Și Statele Unite, care se confruntă cu un număr uriaș de cazuri de Covid, a aprobat recent acest vaccin. Mai există, desigur, vaccinurile anti-Covid produse de Moderna și AstraZeneca.

Potrivit ultimelor teste, vaccinul anti-Covid-19 realizat de Pfizer și BioNTech are o eficacitate de 95%. Testele de eficacitate au fost făcute pe 40.000

de voluntari. 

Vaccinul produs de Moderna are și el o eficacitate de 94%.

Cele mai întâlnite efecte adverse ale vaccinului Pfizer-BioNTech 

  • Durere în zona în care a fost făcută injecția (84%)
  •  Oboseală (63%)
  •  Dureri de cap (55%)
  • Dureri musculare (38%)
  • Frisoane (32%)
  • Dureri articulare (24%)
  • Febră (14%)

Efecte severe ale vaccinului Pfizer-BioNTech 

În cazuri excepționale, vaccinul anti-Covid realizat de Pfizer și BioNTech poate produce efecte severe. Iată care sunt acestea:

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

  • Dificultăți de respirație
  • Umflarea feței și a gâtului
  • Ritm cardiac mărit
  • Iritații pe tot corpul
  • Stare de amețeală și slăbiciune

Va fi obligatoriu în România vaccinul anti-Covid?

Vaccinul anti-Covid 19 nu va fi obligatoriu în România, însă autoritățile vor demara o campanie de informare a populației pentru ca românii să se vaccineze.

„Asta ne şi propunem şi sper să şi reuşim în final, să încercăm să lămurim, să demontăm toate miturile care există la acest moment şi fiecare să ia această decizie în baza unui nivel cât se poate de mare de informare atunci când va opta sau nu pentru a se vaccina.

Trebuie să precizez un aspect: vaccinarea va fi gratuită şi va fi voluntară, în niciun caz şi va fi condiţionată sau obligatorie şi din acest punct de vedere cred că fiecare trebuie să aibă un nivel suficient de mare de date corecte şi din surse sigure şi credibile ca să decidă acest lucru” a declarat șeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

„Ne aflăm la finalizarea strategiei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, ea va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare. La început, capacitatea de producţie este depăşită, nu poate să facă faţă acestei cereri fără precedent la nivel global, motiv pentru care s-a recomandat o prioritizare a anumitor categorii populaţionale. Vorbim în primul rând de lucrătorii din sistemul medical şi din domeniul social, adică acei lucrători din sănătate şi respectiv din centrele de rezidenţă, din căminele pentru persoanele cu dizabilităţi sau pentru persoanele vârstnice, iar în etapa a doua vom vorbi de accesul persoanelor din categoriile vulnerabile şi anume

persoane cu vârsta peste 65 de ani şi persoane cu boli cronice la care se adaugă pe acelaşi nivel de importantă persoanele care deservesc activităţi esenţiale din infrastructura critică a statului. Iar în cea de-a treia etapă vom vorbi de vaccinarea populaţiei generale”, a subliniat medicul militar Valeriu Gheorghiţă.

Citeste si: Școli și magazine închise până pe 10 ianuarie. Unde se vor aplica restricțiile?