Ce este acidul folic? Beneficii și surse ale acestuia

Author: Diana Tilă

Acidul folic (o formă sintetică a vitaminei B9) este esențial pentru sănătatea organismului, iar carența poate avea urmări nedorite, mai ales în cazul femeilor însărcinate.

Această substanță nu se găsește în mod natural în alimente, dar poate fi administrată sub formă de supliment alimentar, la recomandarea medicului. Ca să poată fi asimilat, acidul folic din suplimente este transformat în organism în vitamina B9. Prin urmare, o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt de obicei suficiente pentru a preveni carențele nutritive.

Doza zilnic recomandată de acid folic diferă în funcție de vârstă [1]. Astfel, bebelușii de până în 6 luni au nevoie de 25-100 μg, iar femeile însărcinate trebuie să consume aproximativ 800 μg. Supradoza sau administrarea unui supliment alimentar fără consultarea medicului poate duce la efecte adverse grave, de aceea îți recomandăm să iei acid folic doar la recomandarea unui specialist.

Beneficiile acidului folic

Printre beneficiile acidului folic se numără reglarea sistemului nervos, asimilarea corectă a carbohidraților și prevenirea malformațiilor congenitale ale fătului, mai ales în primele luni de sarcină. Administrarea de acid folic în sarcină este recomandată de obicei de către medicul ginecolog, pentru a scădea riscul apariției unor anomalii grave [2] la nivelul creierului și coloanei vertebrale.

Acidul folic oferă și alte beneficii, printre care:

  • previne tulburările neurologice, asigurând buna funcționare a sistemului nervos;
  • întărește sistemul imunitar;
  • scade riscul apariției depresiei și al demenței;
  • reduce nivelul de homocesteină, moleculă care poate provoca afecțiuni cardiovasculare (tromboze venoase, ateroscleroză etc.).

Deficitul de acid folic se poate diagnostica printr-o analiză de sânge și se manifestă de obicei prin simptome specifice anemiei: dureri de cap, diaree, stări de slăbiciune, oboseală constantă, lipsa poftei de mâncare, slăbiciune musculară.

Acidul folic este un acid hidrosolubil, prin urmare nu rămâne în organism, ci este eliminat prin urină. De aceea, este nevoie de o alimentație sănătoasă, bogată în vitamine și minerale, care să compenseze cantitatea care se pierde în mod constant.

Surse de acid folic

După cum menționam la începutul acestui articol, acidul folic nu există în alimente, ci doar sub formă de supliment, dar o dietă bogată în vitamina B9 este, de cele mai multe ori, suficientă pentru a preveni carența. Administrarea suplimentelor nu trebuie să înlocuiască o alimentație sănătoasă.

Vitamina B9, sub formă de folat, se găsește în mod natural în aceste legume:

  • linte;
  • varză;
  • broccoli;
  • sparanghel;
  • conopidă;
  • mazăre;
  • spanac;
  • fasole;
  • anghinare.

De asemenea, semințele de floarea soarelui, năutul, citricele, avocado, ficatul și ouăle conțin o cantitate mare de vitamina B9. Unele tipuri de cereale, făină și pâine sunt îmbogățite cu acid folic, mențiunea regăsindu-se pe etichetele produselor. Deci, dacă ai nevoie de o doză mai mare sau vrei să te asiguri că previi deficitul de acid folic, poți consuma aceste alimente fortificate.

Carența poate să apară din cauza alimentației dezechilibrate, a consumului de alcool, a fumatului, dar și ca urmare a unor afecțiuni medicale. Boala celiacă, boala Crohn, diferite probleme digestive sau renale cresc riscul unui deficit de vitamine și minerale. În aceste situații, medicul trebuie să recomande dieta potrivită și suplimentele alimentare indicate, pentru fiecare pacient în parte.

Referințe:

[1] Mayo Clinic, „Folic Acid (Oral Route, Injection Route)”

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/folic-acid-oral-route-injection-route/description/drg-20063897. Updated: Feb. 01, 2022. Accessed September 5, 2022

 

[2] Czeizel AE, Dudás I., „Prevention of the first occurrence of neural-tube defects by periconceptional vitamin supplementation”. New England journal of medicine. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejm199212243272602

Published December 24, 1992, Accessed September 5, 2022