În momentul în care utilizatorii aplicației își creează fotografii pe aplicație, își dau acordul, în același timp, asupra trăsăturilor lor faciale. Există numeroase aplicații care sunt folosite de tineri și care cer acest acord.
De ce este aplicația care îți generează avatare realistice periculoasă
Aplicația care îți generează avatare realistice a fost lansată în urmă cu patru ani, dar de abia acum se bucură de un succes și un profit răsunător, de un milion de dolari pe zi. Tinerii sunt categoria cea mai numeroasă care testează această aplicație și își generează portrete realistice.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
„Este interesantă. Am o colegă care tot lucrează cu aplicaţia aia, dar mi s-a părut interesantă. O să mi-o descarc şi eu, probabil”, „Este destul de populară în ultimul timp. Ce face AI-ul acesta. Prelucrează mai multe lucrări pe care le găseşte pe internet şi le pune într-una, le contopeşte. Cred că are acces la o bază foarte mare de date”, au declarat câțiva martori.
Pentru câteva avatare, oamenii trebuie să încarce minim opt fotografii, iar dacă vrei să generezi avatare nelimitat, trebuie să pllătești o taxă, care crește în funcție de câte poze vrei să generezi. Din păcate, furnizarea imaginilor către aplicații reprezintă un pericol.
Citește și: Ce se întâmplă într-o pană de curent Bitcoin?
„Se spune că în momentul în care tu ai încărcat pozele, ei au drept pentru pozele respective, insclusiv pentru ce este în ele.
Adică, ti-ar putea folosi inclusiv datele biometrice dacă ar fi nevoie de ele într-un anumit context. Ca atunci când îţi pierzi buletinul şi cineva poate să îţi facă, spre exemplu, pe numele tău un credit bancar”, a declarat Marian Hurducaş, specialist social media.„Anul acesta a fost cumva anul inteligenţei artificiale generative. Îi spui să facă ceva şi execută acel ceva. Este şi GED GBD care o să dea peste cap puţin lumea părţii de research”, a continuat specialistul.
Sănătatea emoțională este și ea pusă în pericol
Mulți oameni, în special tinerii, sunt predispuși la neîncredere în sine sau la a se compara cu cei din jur, astfel că dezvoltă o dorință de a se face remarcați, în special pe Internet. Aplicația înn cauză este un miijloc prin care, dacă te afli în situațiile menționate anterior, tinerii pot ajunge să se mintă despre cum ar trebui, de fapt, să arate.
„Este un pericol pentru că este evadare de la realitate. Realitatea este cu totul altceva. Vor să fie în anumite cercuri şi anumite cercuri implică asemenea practici”, a explicat Iuliana Dimulescu, psiholog.