Ce este ASMR, fenomenul apreciat de TikTok-eri

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 ian 2024, 04:00
ASMR este un fenomen apreciat de TikTok-eri, întâlnit frecvent pe rețelele sociale
Sursa: Pexels.com

ASMR este un fenomen apreciat de TikTok-eri, întâlnit frecvent pe rețelele sociale, dar ce este și ce efect are asupra organismului nostru.

Fenomenul ASMR  a apărut în anul 2009, atunci când a fost postat pe YouTube primul videoclip de acest gen, iar de atunci, milioane de vizualizări se strâng la aceste clipuri.

Citește și: România ar urma să interzică aplicația TikTok pe telefoanele de muncă ale senatorilor

Cum este, de fapt, ASMR și ce efect are asupra organismului

[Sursa: Pexels.com]

ASMR este prescurtarea de la Autonomous Sensory Meridian Response, mai exact răspunsul autonom meridian senzorial pe care oamenii îl simt în momentul în care experimentează anumite sunete. Acest fenomen promovează starea de bine, bunăstarea, fericirea, sentimente ce influențează și sănătatea psihică și emoțională.

Sentimentul pe care aceste persoane le resimt sunt furnicături relaxante ce pornesc din partea din sus a capului, apoi coboară spre ceafă și umeri.

Deși nu toate aceste trăiri sunt experimentate de toate persoanele, ASMR ajută la eliberarea stresului și a agitației, are un efect relaxant, astfel ajutând la somn. 

ASMR nu se oprește doar la sunete, de-a lungul anilor, acest fenomen a început să se concentreze și pe arome, imagini, dar și pe savoarea alimentelor. Orice poate deveni un eventual declanșator, dacă acel lucru induce un răspuns meridional senzorial autonom, adică senzația de furnicătură, stimularea pe care memoria o invocă și pe care organismul o resimte ca reacție provocată. 

„Se pare că există un potențial ca ASMR să ajute oamenii să gestioneze stresul și starea de spirit, cu cel mai mare potențial pentru cei care experimentează răspunsul”, a anunțat Tyler Grove, psiholog clinician și profesor asistent clinic la Michigan Medicine, potrivit mlive.com.

Citește și: Care este motivul pentru care videoclipurile de pe Instagram au rămas fără muzică. Tot mai multe schimbări apar pe rețelele sociale

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Video-uri ASMR de pe TikTok

Video-uri ASMR de pe TikTok
[Sursa: Pexels.com]

Majoritatea videoclipurilor de tip ASMR, fie că acestea sunt pe TikTok, Youtube sau Instagram, strâng milioane de vizualizări într-un timp foarte scurt, iar așa a început povestea fenomenului ASMR.

Primul videoclip de tipul ASMR a fost postat în anul 2009, în Marea Britanie. De-a lungul anilor, acest trend a stârnit sentimente împărțite asupra celor ce au vizualizat un astfel de videoclip, pentru unele persoane sunetele provocând anumite stări de relaxare, în timp ce alte persoane le consideră deranjante. 

În momentul actual, videoclipurile de tipul ASMR au ajuns pe locul 5 în topul celor mai căutați termeni pe YouTube în Statele Unite ale Americii, în timp ce în topul mondial, este pe locul opt, cele mai urmărite fiind cele ce implică mâncarea, sunetul fiind relaxant și satisfăcător. Există un caz cunoscut al unei fete de 13 ani ce a strâns peste 1,3 milioane de abonaţi prin intermediul fenomenului ASMR, activitate ce îi aduce aproximativ 1.000 de dolari pe zi.

Citește și: Un celebru TikToker din Turcia s-ar afla încă prins sub dărmături, la o săptămână de la cutremur. Sora lui face apel către echipele de salvare. Semiha Duymaz susține că fratele ei ar fi încă în viață

Sursa: spynews.ro  

 

Taguri: