Ce este Binance, de ce are atâtea probleme și ce înseamnă acest lucru pentru cripto?

Autor: Bogdan Frațilă

Sunt puține figuri din domeniul cripto care au avut o importanță la fel de mare în ultimii ani ca Changpeng Zhao

Sursa: PixaBay

Sunt puține figuri din domeniul cripto care au avut o importanță la fel de mare în ultimii ani ca Changpeng Zhao

Sunt puține figuri din domeniul cripto care au avut o importanță la fel de mare în ultimii ani ca Changpeng Zhao- mai bine cunoscut sub numele de CZ- și compania pe care a fondat-o în 2017, Binance.
Binance nu numai că este cea mai mare bursă de cripto din lume, dar este cu câteva ordine de mărime mai mare decât rivalii săi. Până de curând, Binance se lăuda cu aproape 60% din cota de piață pentru tranzacționarea cripto la vedere.

Chiar dacă această cotă a scăzut la mai puțin de 40% de când autoritățile de reglementare din SUA au intensificat presiunea asupra companiei începând cu luna iunie, nicio altă bursă nu se apropie de ea. OKX, cu sediul în Seychelles, se află pe locul al doilea în ceea ce privește cota de piață, cu 5,44%, iar bursa americană Coinbase este pe locul al treilea, cu 5,37%, potrivit site-ului de știri criptografice CoinDesk.

Viitorul Binance

Dar viitorul Binance în vârful lumii criptografice este acum departe de a fi sigur, deoarece se confruntă cu o plată record de 4,3 miliarde de dolari către autoritățile americane pentru a rezolva acuzațiile penale.
Zhao a demisionat marți din funcția de director general și a pledat vinovat la acuzațiile federale de spălare de bani. Oficialii americani au calificat soluția ca fiind cea mai mare rezoluție corporativă din istorie care implică acuzații penale pentru un executiv.


În urma unei investigații de mai mulți ani, autoritățile americane au declarat că Binance a permis accesul actorilor răi pe platformă, permițând tranzacții legate de abuzuri sexuale asupra copiilor, narcotice și finanțarea terorismului.
Mai mult, potrivit Departamentului de Justiție, Binance nu avea protocoale pentru a semnala sau raporta tranzacțiile pentru riscurile de spălare a banilor, iar angajații erau conștienți de faptul că o astfel de neglijență ar fi invitat infractorii pe platformă.
După cum a scris un membru al personalului de conformitate, conform documentelor judiciare: "avem nevoie de un banner "este prea greu să speli bani din droguri în zilele noastre- vino la binance avem prăjituri pentru tine"".
Zhao riscă o pedeapsă maximă de 10 ani în spatele gratiilor, deși sentința finală va fi probabil mult mai mică. De asemenea, a fost de acord să plătească o amendă penală de 50 de milioane de dolari și o sancțiune civilă de 150 de milioane de dolari.

"Am făcut greșeli și trebuie să-mi asum responsabilitatea", a postat Zhao pe X. "Acest lucru este cel mai bun pentru comunitatea noastră, pentru Binance și pentru mine însumi. Binance nu mai este un copil. Este timpul ca eu să o las să meargă și să alerge."

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce înseamnă acest lucru pentru cripto

Binance, la fel ca fostul său infamant fost rival FTX, a subliniat rapid că și-a dezvoltat rapid afacerea într-o industrie haotică și în mare parte nereglementată.
"În timp ce Binance nu este perfectă, s-a străduit să protejeze utilizatorii încă din primele sale zile ca un mic startup și a făcut eforturi uriașe pentru a investi în securitate și conformitate", a declarat marți compania într-o declarație. "Binance a crescut într-un ritm extrem de rapid la nivel global... [și] a luat decizii greșite de-a lungul timpului. Astăzi, Binance își asumă responsabilitatea pentru acest capitol din trecut."
Este un refren comun în rândul firmelor de criptomonede care se află sub control. Dar autoritățile federale au spus clar că nu vor trage niciun pumn când vine vorba de infracțiuni corporative, în cripto sau în altă parte.
Analiștii consideră că înțelegerea este o victorie parțială pentru Binance și Zhao.
"Evitarea pedepsei cu închisoarea pentru CZ și posibilitatea ca bursa să își continue operațiunile, deși fără CZ în calitate de director general, este probabil cel mai bun rezultat, având în vedere gravitatea acuzațiilor aduse împotriva Binance", a declarat Robert Le, analist cripto pentru PitchBook. "Abordarea inițială a lui Binance de a se mișca repede și de a strica lucrurile, care a implicat oferirea de produse care erau ilegale sau intrarea pe piețe fără licențele corespunzătoare, a dus la situația sa actuală."
Răspunsul inițial al pieței la știrile despre Binance a fost înăbușit, Bitcoin alunecând cu puțin peste 1% marți după-amiază- abia dacă a fost o picătură pe o piață notorie și volatilă.
Investitorii și antreprenorii din spațiul criptografic vor doar să vadă cum industria trece peste primele zile de idolatrizare a fondatorilor.
"Întrebarea este cu adevărat dacă criptografia crește sau nu într-un mod care să-i permită să aibă o existență dincolo de fondatorii săi influenți care au păstorit marca, au păstorit inovația, au păstorit susținerea acestor instituții", a declarat Yesha Yadav, profesor de drept la Universitatea Vanderbilt și expert în reglementare financiară. "Este ceva ce va trebui să se vadă în următoarele două luni".
Yadav remarcă faptul că acordul de 4,3 miliarde de dolari pentru Binance reflectă statutul său de instituție de importanță sistemică- potențial prea mare pentru a da faliment.
"Ceea ce face această înțelegere este să ofere Binance ca o șansă de a trăi încă o zi", a spus Yadav. "Cred că acest lucru reflectă o îngrijorare că, dacă Binance ar fi ucisă, acest lucru ar cauza daune suplimentare oamenilor obișnuiți care dețin bani pe ea pentru industria în ansamblu."

Citește și: Sam Altman se întoarce la OpenAI într-o bizară răsturnare de situație

Citește și: Economia globala din 2023- Economii avansate si emergente

Citește și: Navigarea economica: O analiză a raportului financiar global în 2023