In ziua de 1 octombrie, Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea care marcheaza inceputul pregatirilor pentru iarna. Pamantul este acoperit de bruma, iar ziua se incepe cu post! Pana la pranz, credinciosii consuma doar ceaiuri, covrigi sfaramati si apa. Se pomenesc cei trecuti in nefiinta si care sunt aflati in protectia Fecioarei Maria.
Acoperamantul Maicii Domnului
Pe 1 octombrie anul 911 s-a aratat Fecioara pe cerul din Vlaherne si plangea si se ruga pentru oameni.
Ce se da de pomana in ziua sfanta
In ziua Acoperamantului Maicii Domnului se da de pomana coliva, fursecuri facute in casa, prajiturele fara crema, haine sau obiecte necesare celor fara posibilitati, ulei, faina sau fructe.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
De pomana se dau si preparate specifice nuntilor, caci fetele simuleaza azi casatoria. Tinerele se impodobesc ca pentru ziua nuntii ca sa aibe parte de o casnicie lunga si fericita.
Si copiii primesc pomana de Procroave, ca sa creasca mari si sanatosi. Batranele gatesc pentru cei mici placinte cu mere sau dovleac.
Rugaciunea catre Sfanta Fecioara
Iata si rugaciunea nodurilor, cea pe care crestinii o spun catre Fecioara Maria pentru a avea parte numai de lucruri bune: „O, Mama prea iubita si Preasfanta Fecioara Maria, Tu care desfaci „nodurile” ce