Ce este bine să dai de pomană de Întâmpinarea Domnului? Este sărbătoare mare pentru români

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 nov 2023, 00:50

Întâmpinarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie pe 2 februarie 

Sursa: Unsplash

Pe 2 februarie este sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși. În această zi, creștinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Iată ce se dă de pomană.

Întâmpinarea Domnului pică pe data de 2 februarie și este singura sărbătoare cu cruce roșie din lună. În această zi se spune că este bine să fie date de pomană pachete pentru sufletul celor adormiți. Ce se împarte de Întâmpinarea Domnului 2023?

Întâmpinarea Domnului 2023. Ce e bine să dai de pomană pe 2 februarie? 

Întâmpinarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile de la Nașterea Domnului, iar în această zi de sărbătoare, pe lângă tradițiile care se respectă în anumite regiuni, există obiceiul de a fi date de pomană diferite alimente.

Indiferent ce ar conține pachetele care urmează să fie date de pomană, un lucru important este ca acestea să fie sfințite înainte de preot. Astfel, pe 2 februarie, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a asista la slujba care se face de Întâmpinarea Domnului și duc cu ei pachetele pe care vor să le dea de pomană. În această zi de sărbătoare se pot împărți colaci, cozonac, colivă, fructe, legume și diferite preparate.
Având în vedere că sărbătoarea pică într-o zi de joi în acest an și nu este post, credincioșii au libertatea de a alege ce alimente vor să împartă de Întâmpinarea Domnului 2023. 

Citește și: Mesaje de Întâmpinarea Domnului 2023: Cele mai frumoase urări pentru data de 2 februarie

Ce reprezintă Întâmpinarea Domnului? 

Întâmpinarea Domnului este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și amintește de un obicei care s-a transmis din generație în generație, până în zilele noastre.

Mai exact, de Întâmpinarea Domnului, Mântuitorul Iisus Hristos a fost dus la Templu de Fecioara Maria și de dreptul Iosif pentru împlinirea Legii. Această lege spunea că orice întâi născut de sex masculin trebuia dus la biserică la 40 de zile de la naștere. Fecioara Maria, Iosif și pruncul Iisus Hristos au fost întâmpinați la templu de dreptul Simeon și prorocița Ana. Ulterior, pruncul Iisus a fost răscumpărat prin jertfirea a două turturele de către părinții Lui, Iosif și Maria, așa cum prevede obiceiul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Această tradiție s-a păstrat inclusiv în zilele noastre, astfel că la 40 de zile de la naștere, pruncii sunt duși la biserică de către mame pentru a fi închinați la icoane.

În aceeași zi are loc și o slujbă de „curățare” a mamelor.

Ce obiceiuri se respectă de Întâmpinarea Domnului? 

Pe 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului, credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri. În primul rând, pentru că este o sărbătoare cu cruce roșie, în această zi nu se spală rufe, nu se calcă și nici nu se coase. Se crede că cei care fac toate aceste lucruri și nu țin cont de sărbătoare vor avea doar de suferit.

Tot de Întâmpinarea Domnului, în trecut oamenii credeau că dacă se ung cu grăsime de urs pot fi feriți de rele și de boli întregul an. În această zi, cei care sufereau de sperietură erau afumați cu păr de urs. 

2 februarie este o zi în care se pot face și previziuni legate de starea vremii. Se spune că dacă este soare, ursul își vede umbra, iar apoi fuge înapoi în bârlog, ceea ce înseamnă că iarna va mai dura încă 6 săptămâni. Dacă nu este soare și ursul nu își vede umbra, atunci e semn că primăvara este aproape și că vremea se va încălzi în curând. 

O altă superstiție spune că în această zi nu este bine să se consume miere, acest lucru aducând ghinion. 

Citește și: Calendar ortodox februarie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.