Ce este bine sa dai de pomana de Sfanta Maria! Iti va aduce liniste sufleteasca tot anul!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 08 sep 2020, 09:24
Nsterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, 8 septembrie

Pe 8 septembrie, credinciosii crestin-ortodicsi praznuiesc Nasterea Domnului sau Sfanta Maria Mica, asa cum se mai numeste in popor.

Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului.

In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat acest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta imparateasca si preoteasca: tatal ei Ioachim era urmas al regelui David, pe cand mama ei, Ana era fiica preotului Matthan.
De asemenea, Nasterea Maicii Domnului reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, avand in vedere ca acesta incepe cu data de 1 septembrie.

Nasterea Maicii Domnului praznuita pe 8 septembrie

Pentru multi crestini care nu au celebrat Adormirea Maicii Domnului de pe 15 august, aceasta este adevarata zi de onomastica.

Peste 2,2 milioane de romani poarta numele Sfintei Marii si isi sarbatoresc ziua de nume.
Totodata, 8 septembrie semnifica si ziua in care se face trecerea de la vara la toamna, iar credinciosii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletul celor adormiti. De asemenea Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului anunta si inceputul unor activitati precum culegerea unor plante si fructe tamaduitoare, culesul nucilor si a viilor, semanatul graului, orzului si secarei de toamna.
Se spune ca in aceasta zi vor fi ascultate mai ales rugaciunile femeilor care isi doresc enorm sa aiba copii, dar si ale celor deja insarcinate, pentru ca Maica Domnului sa le ajute sa aiba o nastere usoara si prunci sanatosi. De asemena si cei care vor sa se casatoreasca se pot ruga in aceasta zi Maicii Domnului, pentru a-si intalni perechea.
In ziua Nasterii Maicii Domnului, credinciosii tin candelele aprinse in dreptul icoanei Fecioarei Maria, unde se pot ruga pentru sanatate.

Citeste si: Mesaje, SMS-uri și felicitări deosebite de Sfânta Maria. Acum chiar se spune la mulți ani celor care poartă numele de Maria sau Marian

Citeste si: Sfanta Maria. De ce nu se spune "La multi ani" pe 15 august celor care poarta numele Sfintei Fecioare

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce este bine sa dea de pomana de Sfanta Maria, pentru sufletul celor adormiti!

O alta traditie din popor respectata de Sfanta Maria Mica este aceea de a se da de pomana struguri si prune de sufletul celor adormiti, pentru ca acestora sa li se iarte pacatele si sa primeasca din roadele de toamna si pe lumea cealalta. De asemenea crediciosii pot da de pomana de sufletul celor morti si mancaruri si prajituri, deoarece se poate manca de dulce.

Credinciosii obisnuiesc sa dea de pomana pentru sufletele celor adomiti

Alte traditii din popor se refera la trecerea in noul antotimp, dar si la bunastarea in casa si in familie. Astfel, este interzis sa faci focul in casa, oricst de frig ar fi, pentru ca aduce ghinion. In schimb, alt obicei prevede ca se aprinde o candela in dreptul icoanei Fecioarei Maria, unde credinciosii se pot ruga pentru sanatate si pentru a alunga spiritele rele.