Lasatul secului marcheaza finalul perioadei in care se poate manca de dulce si intrarea in Postul Craciunului. Timp de 40 de zile nu se vor manca alimente ''de dulce'', adica alimente de origine animala.
Ce se mananca de lasatul secului
Lasatul secului se refera la lasarea traditiilor lumesti in urma si intrarea in post. In mod traditional, postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie, asadar pe 14 are loc lasatul Secului.
In diverse zone al tarii, lasatul secului se sarbatoreste diferit, insa toate au in comun faptul ca masa trebuie sa fie imbelsugata cu alimente pe care mai avem voie sa le gustam abia de Craciun.
In Baragan se strang oasele si resturile de mancare intr-o fata de masa care se da a doua zi spre rasarit. Se mananca sarmale, carne fripta si se bea tuica si vin nou.
Finii vin la nasi fara sa fie invitati si trebuie sa aduca cu ei o gaina fripta, un colac mare uns cu miere si vin. Pe masa se pun placinte dulci si sarate, dar si struguri si stafide pentru spor si vigoare spirituala.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
De asemenea, in Ardeal, o traditie spune ca femeile trebuie sa spele cu atentie toate vasele in care s-a pregatit mancarea de dulce si le pregateasca pentru zilele de post.
De lasata secului se da si de pomana pentru care nu mai sunt printre noi. Se fac turte de malai si se dau de pomana pentru cei morti si pentru cei vii.
Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru sâmbătă, 14 noiembrie 2020: Vremea se încălzește!
Citeste si: Prognoza meteo ANM pentru sâmbătă, 14 noiembrie 2020: Vremea se încălzește!