De mii de ani se cunosc beneficiile ceaiurilor asupra organismului uman, iar uneori este folosit în medicamente pe bază de plante, dar și pentru gătit, pentru aroma adusă preparatelor culinare.
De unde provine ceaiul matcha
Gustul ceaiului diferă de la regiune la regiune, iar această diferență este dată și de modalitatea de preparare, de apă și ustensilele folosite, dar mai ales de pașii pe care îi urmezi.
Citește și: Cum prepari 3 tipuri diferite de ceai? Informații utile
Băutura care și-a făcut loc în alimentația și dieta oamenilor își are originea în China. Cu toate acestea, în prezent cea mai mare parte a producției de ceai matcha provine din Japonia.
Povestea ceaiului de matcha începe în momentul în care Shennong, considerat părintele medicinei chinezești, l-a preparat pentru prima dată în jurul anului 2700 î.Hr
Chinezii au apreciat ceaiul pentru proprietățile sale medicinale, iar călugării budiști zen îl foloseau pentru a rămâne treji în timpul meditației, astfel încât să poată obțină iluminarea.
Totuși, ceaiul verde a devenit cu adevărat trendy abia în timpul dinastiei Tang, între sec. V-X, când prepararea băuturii a fost ridicată la forma de artă.
În prezent, ceaiul matcha, este folosit în ceremoniile tradiționale din Japonia și este renumit pentru proprietățile sale și pentru faptul că îmbunătățește starea de spirit a celui care îl consumă.
Citește și: 5 secrete de frumusețe pentru o piele perfectă, ca a coreencelor
Ce reprezintă ceaiul matcha
Matcha înseamnă “ceai pudra”. Diferența față de oricare alt fel de ceai verde este că, spre deosebire de acestea, Matcha îți permite să consumi toată frunza.
Japonezii îl obțin acoperind plantele lor de ceai cu 20-30 de zile înainte de a le recolta, pentru a le feri de lumina directă a soarelui și astfel se crește producția de clorofilă, sporește conținutul de aminoacizi și antioxidanți din frunzele de ceai și se conferă plantei o nuanță de verde închis.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
După ce planta a fost recoltată, sunt păstrate doar frunzele care sunt măcinate într-o pulbere fină, cunoscută sub numele de ceai verde matcha. Acest ceai are aceleași beneficii ca ale ceaiului verde.
Beneficiile ceaiului matcha asupra organismului
Cel mai mare interes al ceaiului Matcha este că abundă în antioxidanți, cu beneficii serioase pentru sănătate.
Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Colorado, în Colorado Springs, a stabilit că matcha conține cel puțin de trei ori mai mult epigallocatechină galat (EGCG), decât semnătura antioxidantă pentru ceaiul verde, cea raportată anterior în literatura de specialitate pentru ceaiul verde obișnuit.
Iată care sunt principalele beneficii ale ceaiului matcha:
1.Antioxidanți: Matcha este bogat în antioxidanți, în special catechine, despre care se știe că protejează împotriva leziunilor celulare și pot ajuta la scăderea riscului apariției anumitor boli.
2. L-teanina: Matcha conține, de asemenea, L-teanina, un aminoacid care promovează relaxarea, îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul. De asemenea, ajută la îmbunătățirea vigilenței/funcției cognitive și la echilibrarea potențialului cofeinei.
3. Fibre: Matcha este o sursă bună de fibre, care pot ajuta digestia și promovează mișcările intestinale regulate.
4. Vitamine și minerale: Matcha este o sursă bună de vitamine A și C, precum și de minerale, precum potasiu și fier.
5. Sănătatea ficatului: S-a demonstrat că Matcha poate proteja ficatul și poate ajuta la reducerea leziunilor hepatice cauzate de toxine. 6. Sănătatea inimii: S-a demonstrat că Matcha scade tensiunea arterială și îmbunătățește nivelul de colesterol.
7. Sănătatea creierului: Un studiu a constatat că un consum zilnic de două grame de praf de ceai verde, timp de trei luni, a îmbunătățit funcția creierului la adulții în vârstă.
8. Gestionarea greutății: Polifenolii din matcha pot stimula metabolismul și pot ajuta la pierderea în greutate.
Acesta mai poate fi folosit pentru a adăuga aromă și culoare alimentelor, cum ar fi aluaturile, înghețata și multe altele. De asemenea, poate fi adăugat în smoothie-uri, sucuri și băuturi energizante pentru un impuls natural de energie.
Sursă: capital.ro