Ce este ceasul Apocalipsei și ce reprezintă ora afișată de acesta

Autor: Marina Ionescu
Actualizat: 03 feb 2021, 05:40
Ceasul Apocalipsei a debutat ca o inițiativă a oamenilor de știință implicați în Proiectul Manhattan de a face publicul să conștientizeze amenințarea armelor nucleare

 Omenirea mai are 100 de secunde până la dispariție, potrivit oamenilor de știință. Un grup de oameni de știință și laureați ai premiului Nobel au creat o formulă prin care prezic timpul la care va avea loc apocalipsa. 

  Cel care arată simbolic cât de mare este pericolul de distrugere a planetei, ceasul Apocalipsei, a fost setat cu doar un minut și 40 de secunde înainte de miezul nopții. Anul trecut se afla la două minute.

Omenirea mai are 100 de secunde până la dispariție

Oamenii de știință care fac aceste calcule susțin că au luat în vedere amenințarea armelor nucleare și schimbările climatice.

„Dorim să arătâm cât de aproape este lumea de o catastrofă în secunde, nu ore sau minute”, a spus Rachel Bronson, preşedintele Consiliului Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic. „Ne confruntăm acum cu o urgenţă reală, o situaţie inacceptabilă a afacerilor externe”, a adăugat Bronson.

Oamenii de ştiinţă au dat vina pe liderii mondiali, care au „ distrus ” acordurile internaţionale şi au denigrat şi negat dovezile ştiinţifice privind încălzirea globală.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Astrofizicistul și membrul grupului Robert Rosner a declarat: „Faptul că ceasul este acum la doar 100 de secunde de miezul nopții este o veste proastă. Ceea

ce am spus anul trecut este acum o realitate tulburătoare prin faptul că lucrurile nu se îmbunătățesc. Experiența trecută ne-a învățat că, chiar și în cele mai neplăcute perioade ale Războiului Rece, putem să ne reunim. Este timpul să facem din nou acest lucru".

Acest ceas simbolic a fost creat în 1947, de oamenii de știință americani care au lucrat la Proiectul Manhattan, care a dezvoltat prima armă nucleară din lume.

Atunci era setat cu 7 minute înainte de miezul nopţii. De atunci a fost resetat de 19 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc pe mapamond și de probabilitatea declanșării unui război nuclear. 

Deciziile de a seta Ceasul înainte sau înapoi sunt luate în urma ședințelor Consiliului de Directori al Buletinului Oamenilor de Știință din Domeniul Atomic, format din cercetători și oameni de știință, 19 dintre aceștia fiind laureați ai Premiului Nobel.

Ceasul a indicat cel mai scurt timp până la miezul nopții (2 minute) în anul 1953, când Statele Unite ale Americii și Uniunea Sovietică au testat primele bombe cu hidrogen.