Acest robot de inteligență artificială poate răspunde la întrebări, poate scrie eseuri și poate programa computere. Dar aveți grijă cât de multă încredere aveți în el. Există un nou robot de inteligență artificială în oraș: ChatGPT, și chiar dacă nu vă interesează inteligența artificială, ar fi bine să fiți atenți.
Instrumentul, de la un jucător puternic în domeniul inteligenței artificiale numit OpenAI, vă permite să tastați întrebări folosind limbajul natural, la care chatbotul oferă răspunsuri conversaționale, deși oarecum stilizate.
Este o afacere mare. Instrumentul pare destul de bine informat în domeniile în care există date de instruire bune din care să învețe. Nu este încă omniscient sau suficient de inteligent pentru a înlocui toți oamenii, dar poate fi creativ, iar răspunsurile sale pot părea de-a dreptul autoritare.
Ce este ChatGPT?
ChatGPT este un sistem de chatbot cu inteligență artificială pe care OpenAI l-a lansat în noiembrie pentru a arăta și testa ce poate realiza un sistem de inteligență artificială foarte mare și puternic.
Îi puteți adresa nenumărate întrebări și, de multe ori, veți primi un răspuns util.De exemplu, îi poți pune întrebări enciclopedice de genul "Explicarea legilor de mișcare ale lui Newton". Îi puteți spune: "Scrieți-mi o poezie", iar când o face, spuneți-i: "Acum fă-o mai interesantă". Îi puteți cere să scrie un program de calculator care să vă arate toate modurile diferite în care puteți aranja literele unui cuvânt.
Iată care este șmecheria: ChatGPT nu prea știe nimic. Este o inteligență artificială care este antrenată să recunoască modelele din mari cantități de text culese de pe internet, apoi este antrenată în continuare cu asistență umană pentru a oferi un dialog mai util și mai bun. Răspunsurile pe care le primiți pot părea plauzibile și chiar autoritare, dar ar putea fi complet greșite, după cum avertizează OpenAI.
Chatbots prezintă interes de ani de zile pentru companiile care caută modalități de a ajuta clienții să obțină ceea ce au nevoie și pentru cercetătorii în domeniul IA care încearcă să abordeze testul Turing.
Dar roboții de chat au o mulțime de bagaje, deoarece companiile au încercat, cu un succes limitat, să îi folosească în locul oamenilor pentru a se ocupa de serviciul de asistență pentru clienți. Un studiu efectuat pe 1.700 de americani, sponsorizat de o companie numită Ujet, a cărei tehnologie se ocupă de contactele cu clienții, a constatat că 72% dintre oameni consideră că chatbots sunt o pierdere de timp.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce tipuri de întrebări puteți pune?
Puteți întreba orice, deși s-ar putea să nu primiți un răspuns. OpenAI sugerează câteva categorii, cum ar fi explicarea fizicii, solicitarea de idei de petreceri aniversare și obținerea de ajutor pentru programare.
Eu i-am cerut să scrie o poezie și a reușit, deși nu cred că vreun expert în literatură ar fi impresionat. Apoi i-am cerut să o facă mai interesantă și iată că ChatGPT a pompat-o cu cuvinte precum câmp de luptă, adrenalină, tunet și aventură.
Un exemplu trăsnit arată cum ChatGPT este dispus să se avânte în domenii în care oamenii s-ar teme să pășească: o comandă de a scrie "un cântec popular despre scrierea unui program ruginit și lupta cu erorile pe viață".
Expertiza ChatGPT este vastă, iar capacitatea sa de a urmări o conversație este remarcabilă. Când i-am cerut cuvinte care să rimeze cu "violet", a oferit câteva sugestii, apoi, când am continuat cu "Ce zici de roz?", nu a pierdut niciun moment. (De asemenea, există mult mai multe rime bune pentru "roz").
Când am întrebat: "Este mai ușor să obții o întâlnire fiind sensibil sau fiind dur?". GPT a răspuns, în parte: "Unii oameni pot găsi o persoană sensibilă mai atractivă și mai atrăgătoare, în timp ce alții pot fi atrași de o persoană dură și asertivă. În general, a fi sincer și autentic în interacțiunile cu ceilalți este probabil să fie mai eficient pentru a obține o întâlnire decât a încerca să te potrivești unui anumit tipar sau persona."
Nu trebuie să căutați prea departe pentru a găsi relatări despre robotul care să le zăpăcească mințile oamenilor. Twitter este inundat de utilizatori care afișează iscusința inteligenței artificiale de a genera îndemnuri artistice și de a scrie cod. Unii au proclamat chiar că "Google a murit", împreună cu eseul universitar. Vom vorbi mai multe despre asta mai jos.
Citește și: Noul AI de la Microsoft poate simula vocea oricui dintr-o mostră de 3 secunde!
Citește și: Windows 11 avantajele și dezavantajele pentru firme
Citește și: Cele 5 păcate mortale ale unui schimb valutar Crypto! Le poti evita?