Ce este ciorba de potroace, care este rețeta și de ce se pregătește a doua zi după nuntă

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 10:30

Ciorba de potroace se prepară și se servește a doua zi după nuntă, conform tradiției populare. Iată ce ingrediente conține și care este rețeta perfectă.

Românii se pot mândri cu foarte multe tradiții și obiceiuri, în special atunci când doi tineri se căsătoresc. Printre ele se numără și nelipsita ciorbă de potroace, care trebuie servită a doua zi după nuntă. Zeama de varză este ingredientul de bază. 

Ciorba de potroace, rețeta tradițională

Cu siguranță ați auzit de ciorba de potroace, asta dacă nu ați mâncat deja din acest preparat.

Rețeta este specifică Moldovei, însă obiceiul de a servi ciorbă de potroace a doua zi după nuntă a fost preluat de locuitorii din toate zonele țării. 

Ce este, de fapt, ciorba de potroace? Ei bine, aceasta trebuie să conțină neapărat multă zeamă de varză, cât mai acră. De asemenea, un alt ingredient obligatoriu este carnea. Poate fi de pui, de curcan, de porc sau chiar de vită. 

Noi vă dezvăluim rețeta tradițională pentru ciorba de potroace și cum se prepară aceasta. 

Ingrediente:

  • un litru de zeamă de varză
  • un kg carne de pui, gâscă, curcan, porc, vită (trebuie să aveți și oase)
  • 300 gr organe de pasăre (ficat, pipotă)
  • un morcov
  • o ceapă
  • o bucată de țelină
  • un ardei gras
  • o rădăcină de păstârnac
  • 400 gr roșii în bulion
  • o legătură de leuștean
  • 100 gr orez

Mod de preparare:

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Spălați foarte bine carnea și organele și tăiați-le în bucăți. Apoi puneți-le la fiert, în apă cu sare. Prima apă în care au fiert acestea se aruncă, după care spălați carnea și organele și puneți-le din nou să fiarbă, în apă curată. 

Când observați că bucățile de carne au început să se înmoaie, puteți să adăugați și legumele în ciorbă.

Acestea se curăță înainte și se taie cubulețe. 

După aproximativ 15 minute, adăugați și orezul, spălat înainte în câteva ape. După ce fierbe și orezul, adăugați roșiile în bulion, zeama de varză și potriviți de sare. 

Acoperiți oala cu un capac și lăsați ciorba să mai fiarbă 10 minute. Când este gata, opriți focul și presărați leușteanul tocat mărunt. Ciorba de potroace se servește fierbinte, cu ardei iute. 

De ce se mănâncă ciorba de potroace a doua zi după nuntă

Acum, că ați aflat cum se prepară ciorba de potroace, trebuie să știți și de ce se consumă a doua zi după nuntă. Așa cum spuneam mai sus, acest obicei provine din zona Moldovei. 

A doua zi după ce a avut loc căsătoria, tinerii soți, alături de nași, de socri mari și mici, dar și alături de alți membri ai familiei, se strâng acasă la unul din socri. 

Acolo se pregătește ciorba de potroace, care trebuie să fie foarte acră, pentru a ajuta la mahmureala de după nuntă. Cei care au exagerat cu alcoolul sau cu mâncarea în ziua cea mare se pot drege cu ciorba de potroace. 

De asemenea, acest obicei se ține și pentru ca tinerii căsătoriți să mai petreacă puțin timp alături de cei dragi, înainte de a pleca în luna de miere. La ciorba de potroace, cei prezenți își spun impresiile legate de nuntă și îi sărbătoresc încă o dată pe cei care s-au căsătorit. 

În zilele noastre, ciorba de potroace se poate servi și la restaurantul la care a avut loc fericitul eveniment. 

 

Taguri: