Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare importantă în credința creștină și pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 1 octombrie. Părintele diacon Florin Ciprian Petre explică adevărata semnificație a Acoperământului Maicii Domnului, dar și ce sărbătoresc, de fapt, credincioșii pe 1 octombrie.
Ce este Acoperământul Maicii Domnului?
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită de credincioși la început de octombrie, iar pentru a-i înțelege cu adevărat semnificația este nevoie ca, înainte de toate, creștinii ortodocși să știe exact ce reprezenta Acoperământul Maicii Domnului.
Preotul Florin Ciprian Petre spune că de, de multe ori, credincioșii confundă Acoperământul Maicii Domnului cu Brâul Maicii Domnului, chiar dacă este vorba despre două lucruri complet diferite. Mai exact, Acoperământul Maicii Domnului era un articol vestimentar purtat în mediul palestinian. Acesta era, de fapt, un văl mai lung, care acoperea umerii și spatele și pe care femeile îl puteau folosi și pentru a căra diferite alimente.
„Biserica Ortodoxă o sărbătorește și astăzi, 1 octombrie, pe Maica Domnului, cinstind cu evlavie Sfântul ei Acoperământ. Acoperământul sau maforionul era un articol vestimentar specific mediului palestinian. Femeile purtau un văl sau un şal mai lung, ce le cădea pe umeri şi pe spate, care avea la nevoie și o utilitate practică, fiind folosit şi pentru a căra alimente sau cereale. În mod obișnuit, acest acoperământ era confecționat din păr de cămilă, din ţesături de cânepă sau in, iar ca accesoriu vestimentar pentru evenimente deosebite era făcut din unul dintre materiale mai preţioase, precum lâna sau porfira. Deşi uneori Acoperământul a fost confundat cu Brâul Maicii Domnului, ele sunt în realitate două relicve diferite.”, a precizat părintele diacon Florin Ciprian Petre.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Acoperământul Maicii Domnului. Care este adevărata semnificație a sărbătorii?
Pe 1 octombrie este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, aceasta fiind ziua în care Biserica Ortodoxă cinstește Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. Sărbătoarea amintește de minunea petrecută în biserica din cartierul Vlaherne din Constantinopol, Maica Domnului arătându-se credincioșilor veniți să se roage.
„Această sărbătoare numită Acoperământul Maicii Domnului (în slavo-rusă Pocrovul) ne amintește despre o minune petrecută în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înțeleptul (886-911), când Sfânta Fecioară Maria s-a descoperit în toată slava ei cerească Sfântului Andrei cel Nebun pentru Hristos ca ocrotitoare şi mijlocitoare a creștinilor, adunați în biserică de frica unei invazii barbare. Așadar, din Viețile Sfinților aflăm că în timpul unei privegheri pentru ziua Duminicii, Sfântul Andrei, în timpul slujbei de noapte „ridicându-și ochii în sus a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se, strălucind ca soarele și acoperind poporul cu cinstitul său Omofor (maforion sau eșarfă). Văzând aceasta, Sfântul Andrei a zis către ucenicul său Epifanie: „Oare vezi, frate, pe Împărăteasa și pe Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?” Iar el a răspuns: „O văd, sfinte părinte, și mă înspăimânt”. Această minunată vedere constituie baza sărbătorii din data de 1 octombrie.”, a explicat părintele diacon Florin Ciprian Petre.
În România, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului a fost inclusă pe lista sărbătorilor cu cruce roșie în anul 2017, iar de atunci, credincioșii o respectă cu strictețe.
Citeste si: Ce rugăciune puternică se rostește pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului. Este grabnic ajutătoare