Alergia la ambrozie a ajuns să se manifeste îngrijorător, evoluând de la rinoconjunctivită la astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.
Ce este, de fapt, ambrozia
Ambrozia este cunoscută și ca Otrava Zeilor și este cunoscută ca fiind o planta extrem de periculoasă pentru oameni deoarece ajunge să provoace alergii sau stări febrile puternice în perioada în care aceasta înflorește. O planta de ambrozie poate să facă peste 30.000 de semințe ce îşi pot menţine puterea germinativă peste 40 de ani.
Problema este atât de gravă încât proprietarii terenurilor ce nu fac tot ce e posibil pentru a înlătura ambrozia pot fi amendați cu sume cuprinse între 750 și 5.000 de lei, pentru personae fizice și pentru persoane juridice amenzile pot ajunge până la 20.000
de lei.De la jumătatea lunii iulie, buruiana ambrozia produce cantități excesive de polen, iar sfârșitul acestei perioade poate ajunge până la sfârșitul lunii septembrie. În verile călduroase, polenul este răspândit de vânt la distanțe foarte mari, cu precădere în verile secetoase. Populația ce este afectată de această planta este una extrem de variată, începând cu copii de sub 1 an.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citeste si: Alertă alimentară! Produs consumat de români, retras de la raft. Pericol pentru sănătate
Cum se manifesta alergia la ambrozie
Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei la care oamenii trebuie să fie atenți sunt: strănut, secreții nazale apoase, lăcrimare, congestie ocular, iar cele ale astmului sunt episoadele de tuse și dificultatea în respirație.
Alte simptome pe care oamenii trebuie să le ia în serios când se manifestă și trebuie să meargă la medic în cel mai scurt timp sunt leziunile de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.
Cea mai gravă formă de reacție a acestei alergi o reprezintă șocul anafilactic, care este brusc și care poate cauza decesul prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.