Dacă ați rămas fără loc de muncă, este important de știut că aveți dreptul să primiți șomaj din partea statului. În cazul în care nu sunteți la curent cu tot ceea ce implică acest ajutor, noi vă dăm toate detaliile: care este valoarea indemnizației, cine beneficiază de acești bani și ce trebuie să faceți ca să primiți șomaj.
Cine primește șomaj în România
Un șomer este acea persoană care este aptă de muncă, are o vârstă cuprinsă între 16 ani și 65 de ani, dar nu și-a găsit încă un job sau și-a pierdut locul de muncă anterior. De menționat este faptul că o persoană șomeră nu are niciun fel de venit.
În România, rata șomajului era de aproximativ 4% la începutul anului, dar din cauza pandemiei de coronavirus, această cifră a crescut considerabil.
Trebuie însă să îndepliniți câteva condiții, pentru a beneficia de acești bani. Iată care sunt acestea:
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
- trebuie să fiți domiciliat sau să aveți reședința în România
- să nu aveți niciun loc de muncă și implicit, niciun venit
- să aveți cel puțin 16 ani
- să nu fi depășit vârsta de pensionare
- să fiți înregistrat la o agenție teritorială de ocupare a forței de muncă
Țineți cont și de faptul că indemnizația de șomaj trebuie cerută în cel mult 12 luni după ce ați rămas fără loc de muncă.
Acest ajutor de la stat nu are cum să depășească valoarea indicatorului social de referință, care este de 500 de lei.Ce acte sunt necesare pentru a primi indemnizația de șomaj
Pandemia de coronavirus a simplificat puțin lucrurile, în ceea ce privește actele care trebuie depuse pentru a obține indemnizația de șomaj. Asta înseamnă că nu mai sunt necesare toate documentele care erau aduse înainte la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.
”Prin Ordinul nr. 286/2020, privind modificarea și completarea procedurii de primire și de soluționare a cererilor de loc de muncă sau indemnizație de șomaj, aprobată prin Ordinul președintelui ANOFM nr. 85/2002, adeverinţa medicală nu mai face parte din actele necesare întocmirii dosarului”, au explicat cei de la ANOFM.
În locul acestei adeverințe medicale, persoanele care solicită indemnizație de șomaj trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, prin care să anunțe că sunt apte de muncă, din punct de vedere medical.
Pot exista și cazuri în care anumite persoane nu au voie să presteze un anumit tip de muncă, din cauza problemelor de sănătate.Iată ce acte vă trebuie, pentru a obține ajutorul de șomaj:
- cerere pentru acordarea indemnizației de șomaj
- actul de identitate
- actele de studii şi de calificare
- declarația pe propria răspundere că sunteți apt de muncă, din punct de vedere medical
- documentele specifice fiecărei situații în parte (trebuie să dovediți de ce aveți nevoie de șomaj, adică să arătați că ați rămas fără loc de muncă, ați fost pensionat pe motiv de invaliditate, dar acum sunteți apt de muncă sau sunteți absolvent al instituţiilor de învăţământ, dar nu ați reușit să vă angajați în termen de 60 de zile de la terminarea studiilor)
Valoarea indemnizației va fi calculată pentru fiecare persoană în parte, în funcție de cât a cotizat la stat până în momentul respectiv. Dacă acum ați terminat studiile, nu se va lua în calcul acest stagiu de cotizare și veți primi 250 de lei lunar. Ajutorul de șomaj se va acorda doar pentru o perioadă de 6 luni.
Dacă ați cotizat la stat cel puțin un an, veți primi 75% din valoarea ISR-ului, care este de 500 de lei. În plus, se va ține cont și de media salariului brut din ultimele 12 luni, în care ați cotizat.
- veți primi încă 3%,dacă ați cotizat cel puţin 3 ani
- 5%, dacă ați cotizat la stat cel puţin 5 ani
- 7%, dacă ați cotizat la stat cel puţin 10 ani
- 10%, în cazul în care ați plătit cel puţin 20 de ani
Dacă ați lucrat doar jumătate de an, înainte de a rămâne șomer, veți primi ajutor de la stat doar 6 luni. Dacă ați fost angajat pentru cel puțin 5 ani, veți primi șomaj timp de 9 luni, iar dacă ați depășit 10 ani de muncă, aveți dreptul la această indemnizație pentru un an de zile.