Ce este demența frontotemporală, afecțiunea cu care se confruntă Bruce Willis

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 oct 2023, 11:56

Ce este demența frontotemporală, afecțiunea cu care se confruntă Bruce Willis

Sursa: Instagram emmahemingwillis

În urmă cu mai bine de un an, Bruce Willis și-a anunțat fanii că este nevoit să își lase cariera de actorie în spate din cauza unei afecțiuni cu care se luptă.

Bruce Willis a fost diagnosticat cu demență frontotemporală, după un an în care a fost nevoit să se lase de actorie din cauza afaziei care i-a împiedicat abilitățile cognitive. 

Citește și: Boala fatală, dar silențioasă, care nu provoacă durere. Ce simptome o dau de gol și la ce trebuie să fie oamenii atenți

Ce este demența frontotemporală

Demenţa frontotemporală face parte dintr-un grup de tulburări ce duce către deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului, iar în funcție de regiunile cerebrale afectate, boala se poate manifesta în moduri diferite. Acest diagnostic de care suferă Bruce Willis ajunge să afecteze comportamentul social, personalitatea sau pierderea abilităţilor lingvistice. 

Acest diagnostic este unul ce poate duce și la apariţia demenţei timpurii.

Demenţa frontotemporală este mai întâlnită la persoanele cu vârstele cuprinse între 40 și 65 de ani, însă acest diagnostic poate afecta și persoanele mai tinere sau persoane la vârsta a treia. Afecțiunile ce fac parte din acest grup de tulburări sunt progresive, ceea ce înseamnă că acestea se vor agrava în timp, indiferent de tratamentul administrat. 

Primele simptome cu care se luptă persoanele ce ajung să aibă acest diagnostic sunt schimbările de comportament, precum pierderea empatiei față de persoanele din jur, probleme de comunicare și limbaj, dificultăți în înghițirea alimentelor și dificultăți motorii.

Lobii temporali și frontali se atrofiază, ajungând astfel să se acumuleze proteine anormale la nivelul creierului. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Demența este un diagnostic tot mai răspândit în lume, peste 50 de milioane de oameni fiind afectați, în fiecare an adăugându-se aproximativ 10 milioane de persoane. Din acest procent, 10% dintre persoane sunt afectate de demență frontotemporală, diagnosticul pe care îl are și actorul Bruce Willis. 

Citește și: Bruce Willis și-a celebrat ziua de naștere. Cum s-a schimbat actorul după ce a fost diagnosticat cu demență?

Ce simptome apar la afecțiunea cu care se confruntă Bruce Willis

Bruce Willis este un cunoscut actor pentru rolurile sale celebre în filme precum Die Hard, The Sixth Sense și TheFifth Element, însă în urmă cu un an s-a pensionat din cauza unei afecțiuni medicale care i-a afectat vorbirea și înțelegerea. De

atunci, el a fost diagnosticat cu demență frontotemporală și se luptă și cu anumite dificultăți în comunicare. 

Din luna martie a anului 2022, atunci când actorul a anunțat că este nevoit să părăsească industria cinematografică, starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid, urmând ca în lunile următoare soția sa să facă mai multe declarații în care să îi anunțe pe fanii actorului situația lui s-a înrăutățit. 

„De când am anunțat diagnosticul lui Bruce de afazie în primăvara anului 2022, starea lui Bruce a progresat și acum avem un diagnostic mai specific: demența frontotemporală (cunoscută sub numele de FTD). Din păcate, provocările legate de comunicare sunt doar un simptom al bolii cu care se confruntă Bruce. În timp ce acest lucru este dureros, este o ușurare să avem în sfârșit un diagnostic clar.”, a scris aceasta pe pagina ei de Instagram.

În luna octombrie a anului 2023, prietenul său bun, Glenn Gordon Caron a declarat că încearcă să-l viziteze o dată pe lună, însă nu mai este pe deplin capabil să comunice verbal. Acesta a anunțat și că lui Bruce Willis îi plăcea foarte mult să citească, fiind una din marile lui pasiuni, însă acest diagnostic l-a făcut să nu mai pună mâna pe cărți, fapt ce îl consumă pe actor, preferând astfel să nu discute despre acest subiect.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.