Ce este depresia? Cauze, simptome si solutii ca sa o depasesti

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 24 sep 2018, 12:39

Depresia, supranumita „boala mileniului trei”, reprezinta o tulburare care afecteaza tot mai multi oameni din jurul nostru. Cateva dintre cauzele depresiei sunt problemele de comunicare cu parintii (in cazul copiilor), prezenta tulburarii psihice in familie si schimbarile hormonale.

Cum se manifesta depresia 

Semnele si simptomele depresiei sunt numeroase. In cazul copiilor si adolescentilor, cateva dintre simptomele depresiei sunt: letargia, pierderea interesului pentru activitatile preferate, izolarea, iritabilitatea, furia, consumul de alcool, consumul de droguri, sensibilitatea exagerata si prezenta sentimentului de inutilitate. Adultii care sufera din cauza depresiei sunt tristi, nu au chef de viata, prezinta probleme cu memoria si se gandesc sa-si puna capat zilelor. 

Tipuri de depresie

Exista diverse tipuri de depresie, cum ar fi depresia postpartum (apare in primele patru saptamani dupa nastere), depresia sezoniera (cauzata de lipsa luminii naturale), distimia (o forma cronica, dar usoara de depresie), depresia bipolara (depresia din tulburarea bipolara) si depresia psihotica (o combinatie dintre o forma de depresie si o forma de psihoza). Insa cea mai periculoasa dintre toate tipurile de depresie este depresia majora. Cei afectati de depresie majora manifesta simptomele tulburarii psihice aproape in fiecare zi si prezinta un risc crescut de sinucidere. 

Diagnosticarea depresiei 

In situatia in care observi ca te confrunti cu multe dintre simptomele depresiei, este obligatoriu sa mergi cat mai repede la un medic specialist. In primul rand vei fi testat pentru ca specialistul sa excluda alte conditii medicale, care pot sa provoace simptome similare cu cele ale tulburarii psihice. Printre testele pe care s-ar putea sa fie nevoie sa le faci se numara: analize de sange, tomografie computerizata (CT), electroencefalograma (EEG) si rezonanta magnetica nucleara (RMN). Aici poti sa-ti programezi o encefalograma la pret bun

Cum sa depasesti depresia

Indiferent daca suferi de depresie severa sau de o forma mai usoara de depresie, exista cateva lucruri pe care le poti face daca vrei sa depasesti aceasta tulburare, pe langa urmarea unei scheme de tratament.

In primul rand, ar trebui sa renunti la consumul de alcool si de droguri. Alcoolul si drogurile favorizeaza instalarea depresiei si contribuie la mentinerea si agravarea sa. In al doilea rand, ar merita sa incepi sa tii un jurnal zilnic. Noteaza-ti toate lucrurile care ti se intampla intr-un jurnal si, astfel, vei reusi sa devii mai conectat la ceea ce se petrece in jurul tau. De asemenea, jurnalul te va ajuta sa intelegi prin ce stari treci, in functie de situatie. 

In al treilea rand, fii atent la ceea ce mananci. Daca vrei sa ai grija de sanatatea ta, urmeaza o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca legumele, fructele, branzeturile si carnea. 

 

Taguri:

În a doua parte a ediției de marți din „Casa iubirii”, Rebecca a declarat că nu mai vrea să aibă nicio legătură cu Antoni, după un gest al tânărului care se pare că a fost picătura care a umplut paharul.