Ce este distonia neurovegetativă și care sunt primele semne

Autor: Lavinia Medrea

„O stare nu prea bună”. Așa ar putea fi definită, în cel mai simplist mod, distonia neurovegetativă.

Ea este, în realitate, o afecțiune complexă care se manifestă prin zeci de simptome, aparent fără legătură între ele. Îți vom explica aici ce este distonia neurovegetativă, care sunt primele semne și ce remedii naturiste sunt de ajutor.

Dacă ai palpitații, amețeli, înțepături în zona inimii, presupui automat că e vorba de o problemă cardiacă; atunci când îți e greață, suferi de constipație sau diaree, te gândești că ai probleme digestive; contracturile, spasmele musculare, furnicăturile la nivelul brațelor, buzelor te trimit la medicul neurolog, iar insomniile, stresul și schimbările de dispoziție la psiholog. Uneori, însă, aceste simptome nu trebuie analizate și tratate separat. Ele pot fi date de una și aceeași afecțiune și doar tratând boala de bază poți scăpa de multele și variatele simptome.

Ce este distonia neurovegetativă

Este un dezechilibru al sistemului nervos vegetativ - „panoul nostru de comandă” care e responsabil de funcții vitale în corp, precum respirația, digestia, circulația sângelui, controlul temperaturii. El are nouă componente care trebuie să fie în echilibru: sistemul nervos simpatic (cu rol de stimulare a organelor interne) și sistemul parasimpatic (cel care scade stimularea și relaxează organele). Când cele două componente nu sunt în echilibru, în armonie, tonusul musculaturii de la nivelul scheletului, al organelor interne, din pereții vaselor de sânge va fluctua, ceea ce va genera simptome neplăcute, variate. În acest caz vorbim despre distonie neurovegetativă.

Care sunt primele semne ale distoniei neurovegetative?

Ai observat, cu siguranță, că cele mai multe afecțiuni de care suferim debutează cu anumite simptome specifice, care le fac ușor de identificat. Nu și distonia neurovegetativă. Ea are peste 100 de simptome extrem de variate, ceea ce o face ușor de confundat cu alte probleme de sănătate. Concret, poate da:

- Neplăceri digestive: balonare, diaree, constipație, greață, crampe;

- Tulburări respiratorii: senzație de sufocare, respirație dificilă, stări de leșin, amețeli;

- Probleme cardiovasculare: fluctuații de tensiune, înțepături la nivelul inimii, palpitații;

- Simptome nervoase: dureri de cap, contracturi musculare, furnicături la nivelul brațelor, degetelor, buzelor;

- Schimbări ale stării de spirit: anxietate, teamă inexplicabilă, iritabilitate, atacuri de panică;

- Alte simptome: vedere încețoșată, senzație de cald sau de frig, transpirație excesivă, senzație de nod în gât.

Nu există o ordine anume în care să apară aceste simptome. Fiecare persoană poate experimenta două, trei sau mai multe, din categorii diferite. La unii sunt mai slabe ca intensitate, la alții mai puternice, la unii simptomele apar episodic, brusc, la alții se instalează lent sau persistă pe perioade mai lungi de timp.

În orice caz, dacă observi că parcă nu te mai simți așa bine ca înainte, ai simptome pe care nu le-ai mai avut până acum, chiar dacă sunt aparent mărunte, poți lua în calcul apariția distoniei neurovegetative. Diagnosticul trebuie să-l pună un medic generalist, după investigații mai ample.

Din ce cauză apare?

Nici cauzele nu sunt pe deplin înțelese. Stresul ar putea fi un factor declanșator, atât cel fizic, cât și cel emoțional: o traumă, un șoc, o despărțire, anxietatea prelungită, depresia. Schimbările hormonale, diferite tipuri de intoxicații sau anumite boli infecțioase pot declanșa și ele distonie neurovegetativă.

Boala mai poate fi apoi agravată de consumul abuziv de cafea și alcool, de suprasolicitarea fizică și mentală.

Cum se tratează distonia neurovegetativă

Nu rezolvi nimic dacă încerci să tratezi fiecare simptom în parte. E necesar să repari „panoul de comandă” care dă erori, adică să restabilești echilibrul sistemului nervos vegetativ. Pare complicat, însă nu e. Există remedii naturale, din plante, care te pot ajuta.

Plantele recomandate în distonie neurovegetativă sunt cele cu efect calmant sedativ (tei, lavandă, passiflora, schinduf, vinarița, șerlai) și adaptogen (rhodiola rosea, ashwagandha), acestea fiind folosite și în remediile antistres, cum este gama Distonoplant de la Fares.

De asemenea, mai sunt necesare plante cu efect antispastic, relaxant asupra musculaturii netede de la nivelul organelor și vaselor de sânge, pentru a reduce simptomele neplăcute. Astfel, roinița, sunătoarea, busuiocul, șerlaiul pot atenua tulburările digestive, circulatorii, crampele, colicile, durerile de cap.

Aceste plante se regăsesc sub formă de ceaiuri, capsule antistres, uleiuri cu roll-on pentru inhalații. Avantajul lor este că sunt naturale, nu au efecte adverse, fiind ușor asimilabile de către organism. Se pot administra pe termen lung, nu provoacă dependență, nu dau somnolență pe parcursul zilei. În schimb, induc o stare de bine și te ajută să lupți cu stresul, cel mai mare dușman al sănătății.

În paralel, e necesar să-ți ajustezi un pic obiceiurile de viață: să-ți faci un program strict de somn și să încerci să dormi mai mult, să faci mișcare în aer liber, să-ți petreci timpul liber frumos, astfel încât să te încarci cu energie pozitivă. Evită lucrurile care-ți fac rău și orientează-te mai degrabă spre pasiunile tale, spre oamenii dragi, care să-ți fie sprijin. Încet, cu răbdare vei reuși să-ți recapeți echilibrul interior.

Dacă nu reușești să gestionezi aceste simptome ale distoniei neurovegetative sau nu ai un diagnostic clar, mergi la medicul generalist sau la cel de familie pentru sfaturi de specialitate.