Oamenii de ştiinţă americani au anunţat marţi o reuşită istorică în domeniul fuziunii nucleare. Pentru prima dată, ei au reuşit să producă în laborator mai multă energie decât cea care a fost utilizată pentru a provoca o astfel de reacţie. Ce este fuziunea nucleară și de ce este considerată aceasta energia viitorului?
Citește și: Subvenția la carburanți în 2023. Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină de la 1 ianuarie 2023
Reușită istorică în domeniul fuziunii nucleare
Oamenii de ştiinţă de la un laborator din SUA au reuşit să producă o rea cţie de fuziune nucleară care a dus la un câştig net de energie, o descoperire considerată revoluţionară, salutată de oficialii americani ca fiind o "realizare de referinţă" şi o "piatră de temelie pentru viitorul energiei curate", relatează Reuters, citat de news.ro.
Un așa-numit „câștig net de energie” reprezintă o etapă importantă în încercările de zeci de ani de a obține energie curată și nelimitată din fuziunea nucleară. Experimentul a introdus 2,05 megajouli de energie în țintă și a produs 3,15 MJ de energie de fuziune – generând cu peste 50% mai multă energie decât a fost introdusă. Este pentru prima dată când un experiment a dus la un câștig semnificativ de energie.
Descoperirea a fost realizată de o echipă de oameni de știință de la Lawrence Livermore National Laboratory’s National Ignition Facility din California pe 5 decembrie – o instalație de mărimea unui stadion sportiv și echipată cu 192 de lasere.
Oamenii de ştiinţă din domeniul nuclear spun că această realizare va fi un pas important, dar că mai este mult de făcut în domeniul ştiinţific înainte ca fuziunea să devină viabilă din punct de vedere economic.
„Cu eforturi şi investiţii concertate, câteva decenii de cercetare a tehnologiilor de bază ne-ar putea pune în situaţia de a construi o centrală electrică", a declarat Kimberly Budil, directoarea de la Lawrence Livermore, estimând că e vorba de mai puţin de cinci sau şase decenii.
Pentru a deveni comercială, o centrală electrică ar trebui să producă suficientă energie pentru a alimenta laserele şi pentru a realiza aprinderea în mod continuu.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Citește și: Cine sunt prosumatorii. În ce situații vor fi nevoiți aceștia să plătească „taxa pe soare”
Ce este fuziunea nucleară
Fuziunea nucleară este procesul prin care două nuclee atomice reacționează pentru a forma un nou nucleu, mai greu (cu masă mai ridicată) decât nucleele inițiale. Ca urmare a fuziunii se produc și alte particule subatomice, ca de exemplu neutroni sau particule alfa (nuclee de heliu) sau beta (electroni sau pozitroni).
Din cauză că nucleele participante în fuziune sunt încărcate electric, reacția de fuziune nucleară poate avea loc numai atunci când cele două nuclee au energie cinetică suficientă pentru a învinge potențialul electric (forțele de respingere electrică) și prin urmare se apropie suficient pentru ca forțele nucleare (care au rază de acțiune limitată) să poată rearanja nucleonii. Această condiție presupune temperaturi extrem de ridicate dacă reacția are loc într-o plasmă, sau accelerarea nucleelor în acceleratoare de particule.
Fuziunea nucleară este sursa principală de energie în stelele active.
Citește și: Noile prețuri la energie și gaze 2023. Cine va beneficia de reducerea facturilor de la 1 ianuarie
Cum se clasifică fuziunea nucleară
Fuziunea nucleară se poate clasifica după condițiile de desfășurare în fuziune termonucleară și fuziune la rece. Cea din urmă are un statut controversat. Investigarea fuziunii la rece este un domeniu activ. Sunt investigate în acest sens sistemele electrochimice cu electrozi de paladiu și apă grea pentru declanșarea fuziunii deuteronilor.
Fuziunea termonucleară ar putea deveni o sursă de energie practic nelimitată (și ecologică) atunci când reactorii de fuziune (care în prezent se află în fază experimentală și nu produc încă un surplus net de energie) vor deveni viabili din punct de vedere tehnologic și economic.
Fuziunea nucleară produce mai puţine deşeuri radioactive decât actualele centrale nucleare
Spre deosebire de fisiune, fuziunea nu prezintă niciun risc de accident nuclear. "Dacă vreodată vor exista câteva lasere care nu se declanşează la momentul potrivit sau dacă izolarea plasmei prin câmpul magnetic nu este perfectă", reacţia se opreşte pur şi simplu, a explicat Erik Lefebvre, citat de AGERPRES .
În plus, fuziunea nucleară produce mai puţine deşeuri radioactive decât actualele centrale nucleare.
Mai ales, ea nu generează gaze cu efect de seră.
"Este o sursă de energie care este total lipsită de carbon, care generează foarte puţine deşeuri şi care este, intrinsec, extrem de sigură", a rezumat Erik Lefebvre. Acestea sunt motivele care fac din fuziunea nucleară "o soluţie de viitor pentru problemele de energie la scară planetară".
Totuşi, din cauza stadiului de dezvoltare încă precoce, ea nu reprezintă o soluţie imediată pentru criza climatică şi pentru nevoia unei tranziţii rapide prin renunţarea la energiile fosile.