Ce este Halloween-ul. Totul despre semnificația sărbătorii și cele mai înspăimântătoare legende

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 oct 2022, 09:18
Ce este Halloween Foto(4)

Ce se sărbătorește în ziua de Halloween

Sursa: pexels

Halloween-ul este o sărbătoare ce a luat amploare în țara noastră în ultimii ani ce este sărbătorită în noaptea dintre 31 octombrie și 1 noiembrie.

Ziua de Halloween este cunoscută pentru costumele înfricoșătoare, machiajele creative și gustările pline de elemente din filmele de groază.

Citeste si: Magia Halloween-ului are gust si savoare! Vrajitoarea cea rea, transformata in zana, a facut prajituri „inspaimantator” de gustoase

Ce semnificație are sărbătoarea

Sărbătoarea are o poveste veche de mai bine de 2.000

de ani. La început, sărbătoarea de origine celtică ce este acum cunoscută sub numele de Halloween, se numea All Hallows Eve și era o zi special creată pentru celebrarea tuturor sfinților cunoscuți și necunoscuți. Această zi era cea ce punea capăt perioadei de recoltare.

Celții credeau că în data de 31 octombrie, spiritele oamenilor ce au trecut în lumea cealaltă puteau să comunice cu persoanele vii, ba chiar se credea că aceste spirite veneau pe pământ.

Pentru a evita acest lucru, celții se costumau în monștrii și începeau să facă mult zgomot pentru a alunga spiritele rele ce au venit în preajma lor.

Citeste si: Naba a deschis petrecerea de Halloween si a facut marea dezvaluire: a apelat la un stilist pentru aceasta tinuta: "E prima data!" Ce parere au avut juratii

Povestea sculptării dovlecilor sau felinarul lui Jack

Sculptatul dovlecilor pentru ca ulterior în interiorul acestora să fie aprinse lumânări are o poveste a aparte. Numele dovlecilor vine de la poveste lui Jack, un fierar șiret ce s-a întâlnit cu diavolul. Jack nu s-a speriat de el, ba chiar l-a invitat la masă, dar pentru că nu avea cu ce să plătească consumația, fierarul l-a convins pe diavol să se transforme într-o monedă.

În momentul în care diavolul s-a lăsat păcălit și s-a transformat într-o monedă, Jack la pus în buzunar, alături de o cruce din argint pentru a rămâne captiv. În schimbul eliberării sale, diavolul i-a promis lui Jack că nu îi va lua viața în următorii 10 ani. După o altă încercare a lui Jack de a îl păcăli pe diavol, acesta a murit, dar pentru că avea foarte multe păcate, acesta nu a putut ajunge în rai, iar pentru că l-a păcălit pe diavol, nu a fost primit în iad, așa că sufletul său a rămas

rătăcit.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Diavolul nu l-a lăsat pe întuneric, așa că i-a aruncat un tăciune aprins pe care Jack la pus într-un nap.

De atunci, dacă oamenii au dovleci sculptați în fața casei, înseamnă că sufletul lui Jack nu poate să stea în căminele lor.

Citeste si: Dovlecii de Halloween, transformati in adevarate bijuterii,  au fost vedetele unui eveniment caritabil

De ce culorile reprezentative sunt portocaliul și negrul

Portocaliul și negrul sunt cele două culori ce ne vin în minte atunci când ne gândim la Halloween, dar care este semnificația din spatele acestora?

Portocaliul este prezent în sărbătoarea zilei de Halloween deoarece reprezintă recoltele ce au fost strânse în anul respectiv, iar negrul, cum se știe, reprezintă moartea.

Citeste si: Când este sărbătorit Halloweenul românilor, sau Ziua Morților?

Care sunt cele mai populare costume de Halloween

Primele costume de Halloween trebuiau să întruchipeze monștri, strigoi sau vampiri pentru a speria spiritele rele ce vin în noaptea dintre 31 octombrie și 1 noiembrie. Însă de-a lungul timpului, costumele au început să fie axate mai mult pe personajele favorite ale oamenilor.

Cele mai populare costume pentru ziua de Halloween sunt cele de: vrăjitoare, Spider-Man, dinozauri, pirați, zâne, majorete, Harley Quinn, vampiri sau îngeri.

Citeste si: Halloween 2021. 5 costume de Halloween pe care le poți face acasă

Sursa: mediafax.ro, edition.cnn.com