Ce este Halloween-ul și unde a apărut prima dată: Originea și semnificația sărbătorii

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 24 oct 2024, 14:36

Ce este Halloween-ul și unde a apărut prima dată

Sursa: pexels.com

Ce reprezintă Halloween-ul și care este originea acestei sărbători?

Halloween-ul este una dintre cele mai vechi și populare sărbători, răspândită în întreaga lume, dar cu rădăcini profunde în tradițiile păgâne și creștine. Astăzi, milioane de oameni celebrează această sărbătoare pe 31 octombrie prin costume, trick-or-treat și petreceri tematice, dar puțini cunosc originile sale.

Originea Halloween-ului: De la Samhain la All Saints' Day

Sărbătoarea de Halloween își are originile acum mai bine de 2.000

de ani, în festivalul celtic Samhain (pronunțat "sow-in"). Aceasta marca sfârșitul verii și începutul iernii, o perioadă când celții credeau că hotarul dintre lumea celor vii și cea a morților se deschide. Se aprindeau focuri sacre, iar oamenii se costumau, deseori cu piei de animale, pentru a alunga spiritele rele. Druizii, liderii spirituali ai celților, foloseau acest moment pentru a prezice viitorul, iar sacrificiile simbolice ale recoltelor și animalelor erau un mod de a aduce prosperitate în anul următor.

Odată cu expansiunea Imperiului Roman, festivalul Samhain a fost influențat de două sărbători romane: Feralia, dedicată morților, și Pomona, o celebrare a zeiței fructelor și pomilor, simbolizată prin măr, care a devenit un element central în tradițiile de Halloween.

Citește și: Cum să organizezi o seară de Halloween memorabilă acasă- Idei și sfaturi

Halloween-ul și Biserica Creștină

În secolul al VIII-lea, Biserica Catolică a încercat să creștineze această sărbătoare păgână. Papa Grigore al III-lea a stabilit Ziua Tuturor Sfinților (All Saints' Day) pe 1 noiembrie, pentru a onora sfinții și martirii, iar seara dinainte a devenit cunoscută ca All Hallows' Eve, de unde derivă termenul modern "Halloween".

În Evul Mediu, tradițiile s-au schimbat și au inclus practici precum împărțirea de prăjituri săracilor în schimbul rugăciunilor pentru sufletele celor decedați.

Această tradiție a evoluat în popularul trick-or-treat din zilele noastre.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”

Halloween-ul a fost introdus în America în secolul al XIX-lea de imigranții irlandezi, care au adus cu ei obiceiul de a cere dulciuri și de a se costuma. În America, Halloween-ul a devenit rapid o sărbătoare seculară, centrată pe comunitate, jocuri, petreceri și parade.

Începând cu anii 1920-1930, petrecerile și paradele de Halloween au devenit extrem de populare, dar vandalismul și farsele au fost, de asemenea, la ordinea zilei.

În anii 1950, datorită baby boom-ului, sărbătoarea s-a mutat din comunitățile mari în școli și cartiere, fiind marcată de popularizarea trick-or-treat-ului și a decorațiunilor specifice, cum ar fi dovlecii sculptați, cunoscuți ca Jack-o'-Lanterns.

Simboluri și superstiții ale Halloween-ului

Potrivit historia.ro, unul dintre cele mai recunoscute simboluri ale Halloween -ului este dovleacul luminat. Legenda lui Stingy Jack povestește despre un bărbat care a păcălit diavolul, fiind condamnat să rătăcească între lumi, cu doar o candelă în interiorul unui dovleac. Acest simbol reprezintă legătura cu lumea spiritelor și iluminarea în întuneric.

Halloween-ul este marcat de culorile portocaliu, simbol al toamnei și recoltei, și negru, simbol al morții și misterului.

Citește și: Top 13 cele mai bune filme horror în funcție de rating-ul IMDB: Filmul care nu te va lăsa să dormi după ce îl urmărești

Halloween-ul modern: De la superstiții la economie

Deși rădăcinile sale sunt adânc înfipte în tradiții religioase și păgâne, Halloween-ul modern este o sărbătoare majoritar seculară. În fiecare an, americanii cheltuiesc aproape 6 miliarde de dolari pe costume, dulciuri și decorațiuni, transformând Halloween-ul într-o industrie globală.

Astfel, Halloween-ul este o sărbătoare fascinantă, care a evoluat de la un rit de trecere al vechilor celți la o sărbătoare globală seculară. Cu o istorie bogată, plină de superstiții și tradiții, Halloween-ul rămâne o ocazie de distracție și socializare, dar și o conexiune cu misterul lumii de dincolo.