Ce este hepatita acută severă care afectează copiii. Ministerul Sănătății confirmă primul caz la un copil din România

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 26 ian 2023, 05:10

Hepatită acută severă

Sursa: unsplash

După sindromul inflamator multisistemic post- Covid, un alt virus afectează acum copiii din întreaga lume. Hepatita acută severă a ajuns și în România, lucru confirmat de Ministerul Sănătății în urmă cu puțin timp. Ce este hepatita acută severă și ce simptome are primul copil din România care se află acum internat în spital.

Ce este hepatita acută severă de origine necunoscută care a afectat până acum 169 de copii din întreaga lume. Din păcate, această boală a apărut și în România, primul caz fiind confirmat de Ministerul Sănătății în urmă cu puțin timp.

Ce este hepatita acută severă care afectează copiii 

Hepatita acută severă de origine necunoscută a afectat până acum 169 de copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. Dintre aceștia, cel puțin un copil a murit, iar alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic. 

Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. 

Citeste si: Ce este sindromul inflamator multisistemic post- Covid. Simptome și complicații la copii 

Potrivit ministerului Sănătății, din cele 169 de cazuri înregistrate în lume, la 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41. 

Până pe 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor. Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (< 5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1). 

Ce este hepatita acută severă numită și hepatită fulminantă  

Hepatita acută severă sau hepatita fulminantă este  una dintre cele mai severe forme de inflamație a ficatului care poate avea un potențial fatal.

Simptome hepatită acută severă copii
[Sursa: PixaBay]

Hepatita acută severă se caracterizeaza prin viteza evoluției simptomatologiei, în care, pe fondul unei aparente stări "de sănătate" și compensare, starea de rău se instalează brusc, cu simptome caracteristice hepatitei,

care necesită spitalizare.

Cauzele hepatitei acute severe pot fi bolile autoimune, hepatitele infectioase, de tip A, B sau C, precum și utilizarea unor medicamente, cum ar fi antibioticele, analgezice (precum acetaminofenul), medicamentele psihotrope, antidepresive, terapia pentru diabet. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Citeste si: Ce este și cum se manifestă sarcina asimptomatică. O tânără a născut singură, sub duș, deși nu a știut că este însărcinată

Cel mai adesea, hepatita acută severă este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar acești viruși sunt doar rar raportați ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

OMS a spus că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”. 

Ministerul Sănătății a confirmat primul caz de hepatită acută cu origine necunoscută la un copil din România

"Cazul raportat de România este al unei fetiţe de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecţie virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primeşte medicaţie simptomatică şi este în continuare spitalizat.

Copilul nu a călătorit în străinătate şi nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiţia OMS de caz probabil, care se referă la insuficienţă hepatică, transaminaze >500 UI şi icter la un copil la care nu există markeri de infecţie virală hepatică", a precizat, luni seara, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă. 

Citeste si: Bilanț coronavirus luni, 25 aprilie 2022. Scădere importantă a numărului de cazuri noi de coronavirus în a doua zi de Paște

Simptomele hepatitei acute severe care afectează copiii 

În ceea ce privește simptomele hepatitei acute severe care afectează copiii din întreaga lume, Organizația Mondială a Sănătății a făcut până acum următoarele precizări. 

Multe cazuri au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături precedate de prezentare cu hepatită acută severă, precum și niveluri crescute de enzime hepatice sau alanină aminotransaminaze și icter.

Majoritatea cazurilor raportate nu au avut febră, iar virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri, a precizat OMS. 

Sursă: hotnews.ro