Ce este HIMARS și cum poate ajuta Ucraina să învingă armata rusă

Autor: Marina Ionescu

Ce este HIMARS și cum poate ajuta Ucraina să învingă armata rusă

Sursa: wikipedia

Joe Biden a făcut un anunț important pentru oameni. Statele Unite au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina.

Statele Unite au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, de 700 de milioane de dolari, care include sisteme de rachete de ultimă generație. În plus, americanii ar putea livra Ucrainei și dorne înarmate.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 99 de război în Ucraina. 80% din Severodonețk este controlat de ruși. Pele, mesaj direct pentru Vladimir Putin: ”Puterea este în mâinile dumneavoastră”

Ce este HIMARS și cum poate ajuta Ucraina să învingă armata rusă

Ucraina va dispune, în curând, de lansatoare multiple de rachete de tip HIMARS, cu rază de acțiune de peste 80 de kilometri, produse în Statele Unite.

HIMARS este o armă foarte importantă, pe care liderii ucraineni o cer de multă vreme, pentru a bloca înaintarea Rusiei în Donbass.

Oficialii americani au spus că planul prevede expedierea Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), montat pe un camion și capabil să transporte un container cu 6 rachete, potrivit mediafax.

Acest armament poate lansa rachete cu rază medie, dar și cu rază lungă. Sistemul de rachete tactice al armatei, care are o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri, nu face parte din plan.

Citeste si: Traian Băsescu face primele declarații despre flota României și neagă faptul că ar fi fost omul Rusiei

Statele Unite au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina, care va include elicoptere, sisteme de arme antitanc Javelin, vehicule tactice, piese de schimb și multe altele, au declarat marți doi înalți oficiali ai

administrației.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Biden a spus în urmă cu două zile că SUA nu vor trimite „sisteme de rachete capabile să lovească Rusia” în Ucraina, notează Mediafax.

Președintele Joe Biden a făcut anunțul despre trimiterea sistemelor de rachete cu rază mai lungă de acțiune în Ucraina într-un eseu publicat în New York Times.

De asemenea, Joe Biden a menționat că SUA nu vor încerca să-l înlăture pe Vladimir Putin de la putere. 

„Oricât de mult nu sunt de acord cu domnul Putin... Statele Unite nu vor încerca să provoace înlăturarea lui.

Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict“, a spus Biden.

Comentariul său despre înlăturarea lui Putin de la putere pare să clarifice comentariile anterioare pe care le-a făcut în timpul unui discurs în Polonia, în martie.

Citeste si: Statele Unite ale Americii și Taiwan se unesc împotriva Chinei. O uniune între forțele celor două state ar putea avea loc

La sfârșitul acelui discurs, Biden a spus despre președintele rus:  „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“, a spus, în martie, Joe Biden.

Analiștii au sugerat că acest comentariu risca să ducă la escaladarea războiului. 

„Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii”, a spus un oficial al administrației Biden la scurt timp după, conform BBC.