Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2024 și are o durată de 40 de zile, sfârșindu-se de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, pe 25 decembrie 2024. Românii respectă nenumărate tradiții, obiceiuri și superstiții pe parcursul celor 40 de zile, în dorința de a atrage noroc, bani, iubire sau evenimente fericite. Multe tradiții, obiceiuri și superstiții au fost transmise din generație în generație, însă au ajuns să fie uitate pe parcursul anilor.
Ce este „Îngropatul Postului", tradiția care se ține de Lăsata Secului
Postul Crăciunului începe la data de 15 noiembrie 2024, iar pe parcursul următoarelor 40 de zile, românii respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții pentru a atrage doar lucruri pozitive în viața lor. Cu toate acestea, există și anumite tradiții și obiceiuri ce au fost uitate pe parcursul anilor, în special cele ce erau specifice zonelor rurale.
Există tradiții, obiceiuri și superstiții vechi și pentru Lăsatul Secului de Postul Crăciunului, mai exact obiceiul cunoscut drept „Îngropatul Postului". Acest obicei se realizează în unele regiuni din România, unde tinerii organizează un „parastas” pentru a comemora perioada din an în care au putut mânca de dulce. Se crede că tinerii „plâng” la aceste evenimente după mâncarea ce o să le lipsească pe parcursul celor 40 de zile, după care petrec, potrivit gustos.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Tot de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, românii obișnuiau să aprindă focuri mari, denumite simbolic „focurile de Lăsata Secului”. Se considera că aceste focuri le protejează gospodăria de necazuri și spirite rele. În jurul acestor focuri se adunau adesea mai multe persoane ce aruncau în flăcări diferite obiecte, astfel încât să scape de energia negativă și de tot răul.
În seara de Lăsatul Secului era indicat să nu existe certuri între oameni, deoarece astfel vor atrage un post dificil.
Ce superstiții și obiceiuri vechi există pentru Postul Crăciunului
În unele zone se obișnuiește ca fetele nemăritate să culeagă câte o surcea în fiecare zi a postului Crăciunului, urmând ca pe 24 decembrie 2024, de Ajunul Crăciunului, să facă un foc cu acestea.
Fetele nemăritate vor pune pe foc crupe fără sare, pe care le vor găti și le vor așeza pe masă. Se spune că umbra ursitului va coborî pe coșul casei pentru a mânca preparatul realizat de tinere.Fetele nemăritate ce își doresc să își caute jumătatea se folosesc de „bătutul pernelor”. Acesta este un obicei prin care se crede că tinerele își pot îmblânzi soarta, dar le și poate ajuta să găsească pețitori, potrivit tv8.md.
În această perioadă nu este recomandat să împrumutăm obiecte din casă și nu numai, deoarece se credea că lupii se vor înmulți și se vor apropia de satele populate din zonă. În unele zone din România e interzis ca pe parcursul Postului Crăciunului să coasem sau să toarcem, astfel încât să atragem binecuvântările în viitorul nostru.