Ce este interzis să faci în Ajunul Crăciunului! Cum faci să ai noroc toată viaţa

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 24 dec 2020, 19:30
Ajunul Crăciunului, tradiţii.

În Ajunul Crăciunului există o mulţime de tradiţii şi obiceiui de care creştinii ţin cont.

În tradiţia populară, în această zi este sărbătoarea de sfârşit de an patronată de moş Ajun, despre care se spune că este frate cu moş Craciun. Moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci, să se umble cu colindatul și să li se dăruiască florinți de la părinți. 

Ce este interzis să faci în Ajunul Crăciunului

Se spune că în Ajunul Crăciunului nu este bine dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, fiindcă în această noapte boii vorbesc între ei despre Hristos.

De asemenea, se mai spune că în această noapte de Ajunul Crăciunului se dechid cerurile, însă doar cei credincioşi pot vedea.

Tradiţii în Ajunul Crăciunului

Conform tradiției Maica Domnului înainte de a naște a cerut ajutor lui moș Ajun, dar acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit moș Crăciun. Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era moș Crăciun.

Din bătrâni se spune că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.  În ziua de Ajun se spune că preotul umblă cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.  

În alte regiuni ale ţării în noapte de Ajun, fetele, pentru a-şi vedea ursitul lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât și la orașe.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ajunul Crăciunului: de ce trebuie să pui pâine sub masă. Tradiția rezistă de peste 100 de ani

Obiceiuri în noaptea dinaintea Crăciunului 

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun. În ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit.

Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor.

În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul

Citeste si: Ce program vor avea supermarketurile Auchan, Carrefour sau LIDL in timpul sarbatorilor de iarna

 

 

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.