Ce este IRCC și cu ce este diferit față de ROBOR

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 14 apr 2023, 03:20

Ce variante aleg clienții ce vor să își facă un credit sau au deja unul

Sursa: unsplash

Toate persoanele ce au credite la bancă sau sunt interesați să își facă un credit, doresc să afle care sunt cheltuielile lunare pe care trebuie să la facă.

Aceste sume oricum nu sunt fixe, acestea variază de la o lună la alta. Ratele sunt formate din doi indici /dobânzi medii din piață, ROBOR și IRCC, la care se mai adaugă o marjă fixă.

Citeste si: Curs valutar BNR joi, 14 iulie 2022: Dolarul, o nouă creștere după 3 maximuri istorice consecutive! Cum arată cotațiile

Ce este, de fapt, IRCC

Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor sau IRCC este soluția găsită de Guvernul României pentru ROBOR-ul (Romanian Interbank Offer Rate) ce era în creștere, lunar. IRCC este marja fixă pe care băncile le vor adăuga, pe toată perioada contractului. Cei din conducerea țării au decis prin OUG 19/2019 ce vine ca o modificare a OUG 114/2018 ca noul indice IRCC să se aplice tuturor împrumuturilor ce intră sub incidența OUG 50/2000.

Cu alte cuvinte, acelor carduri de credit, credite de consum, credite ipotecare și descoperiri de cont cu dobânzi variabile acordate începând cu luna mai a anului 2019.

IRCC este calculat sub forma unei medii aritmetice a ratelor de dobândă zilnice atribuite tranzacțiilor interbancare   din trimestrul anterior. La momentul aplicării legii, în 2019, valoarea ROBOR la 3 luni era de 3,23%, ceea ce pentru clienții IRCC-ului era deja un avantaj de 1%.

Citeste si: Topul țărilor cu cele mai mari datorii externe. România se află pe locul 3

Care este diferența dintre IRCC și ROBOR

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

ROBOR este cel mai des indicator utilizat pentru calcularea dobânzilor creditelor, încă din 2010.

Un avantaj al IRCC-ului l-ar putea realiza faptul că la determinarea IRCC se ține cont de dobânzile efective negociate între instituțiile bancare la momentul în care au loc diverse tranzacții între ele. În comparație, în cazul ROBOR, valoarea este stabilită ca rată a dobânzii la care băncile contributoare la calcularea indicelui sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci.

Deci nu în baza tranzacțiilor directe dintre ele.

O problemă ce a apărut de-a lungul timpului este că cei doi indici nu mai sunt la o diferență atât de mare, în prezent ROBOR-ul având o valoare mai mică decât cea a IRCC-ului.

Pe termen scurt, cât timp dobânzile sunt în creștere, datorită modului de calcul pe baza datelor din urmă cu două trimestre, IRCC va fi în urma ROBOR și deci ratele vor fi mai mici.

Însă și dacă dobânzile vor reveni pe un trend descrescător, reducerea acestora se va reflecta cu întârziere în IRCC (până la 6 luni) și ratele vor scădea mai greu. S-a întâmplat deja anul trecut.

Clienții nu trebuie să uite ceva foarte important, schimbarea indicatorilor este ireversibilă. De la ROBOR la IRCC se poate trece fără probleme, dar de la IRCC la ROBOR, nu se mai poate schimba.

Surse: financer.com, cec.ro 

Citeste si: Toți românii trebuie să fie atenți! Se întâmplă astăzi, 1 iulie 2022! ANAF a anunțat că va face controale masive

 

Taguri: