Kraken este denumirea noii mutații a coronavirusului și deja au apărut primele cazuri de îmbolnăvire și în România. Ce presupune, de fapt, varianta Kraken a COVID-19 și cum se manifestă?
Ce este Kraken și cum a apărut?
Varianta Kraken a coronavirusului reprezintă o nouă mutație a tulpinii Omicron și a fost denumită astfel după legendarul monstru acvatic, denumirea ei științifică fiind XBB.1.5.
Cazuri de infectare cu varianta Kraken au fost descoperite și în Europa în țări ca Danemarca, Franța, Austria, Olanda, Germania, Italia, Spania, Suedia, Islanda, Belgia, Republica Cehă, Portugalia și Irlanda, dar și în Australia sau în Asia de Sud-Est.
În prezent, această subvariantă a coronavirusului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru autorități, dat fiind faptul că se răspândește cu rapiditate, provocând un număr mare de îmbolnăviri, într-un timp scurt.
„Suntem îngrijorați de creşterea sa, în special în unele zone din Europa și din SUA...în
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cât de periculoasă este varianta Kraken a coronavirusului?
Specialiștii spun că varianta Kraken a coronavirusului are capacitatea de a ocoli protecția sistemului imunitar oferită de infectările anterioare sau de vaccinare, acesta fiind principalul motiv pentru care se răspândește cu rapiditate. Cu toate acestea, se pare că formele de boală nu sunt grave, însă mai sunt nevoie de studii suplimentare pentru a vedea cu exactitate cum funcționează această variantă a coronavirusului.
În ceea ce privește simptomele asociate acestei variante, primele date arată că este vorba despre simptome specifice răcelii.
Primele cazuri de infectare cu varianta Kraken au fost confirmate în România
Varianta Kraken a coronavirusului a ajuns și în România. Până în prezent, în România s-au înregistrat două cazuri. Este vorba despre un adult și un bebeluș de cinci luni, confirmați pozitiv cu varianta Kraken a coronavirusului de medicii de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
„Copilul – o fetiță în vârstă de cinci luni – a fost internat împreună cu mama și apoi externat. A avut o formă ușoară. Un caz a fost confirmat prin secvențiere și mai este contactul reprezentat de mamă – evident ca dacă a fost contact direct, este vorba despre aceeași variantă”, a precizat medicul Adrian Marinescu, potrivit libertatea.ro.