Luminița, denumită „Ziua Morților”, este o sărbătoare celebrată anual la data de 1 noiembrie, reprezentând ziua în care sunt cinstiți toți sfinții, dar sunt amintiți și oamenii trecuți la cele veșnice. Iată cine celebrează Luminița în România.
Ce este Luminița, denumită „Ziua Morților”
Luminița este cunoscută în România sub mai multe denumiri, printre care și „Sărbătoarea Tuturor Sfinților” sau „Ziua Morților”.
Se spune că în Evul Mediu, oamenii mergeau în cimitire la data de 1 noiembrie 2024, loc în care se rugau pentru sufletele răposaților după Sfânta Liturghie dedicată Zilei tuturor sfinților.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
În România, în special în Transilvania, Banat și Maramureș, Luminița sau „Ziua Morților” se celebrează la data de 1 noiembrie, atunci când se crede că poarta dintre lumea celor vii și celor morți se deschide, iar persoanele trecute la cele veșnice ajung pe tărâmul celor vii,
potrivit condoleante.ro. Pe parcursul acestei zile este important să mergem la biserică pentru a aprinde lumânări, ce vor ajuta sufletele rătăcitoare să regăsească drumul spre odihna veșnică.Tradiții, obiceiuri și superstiții de Luminița
În această zi de sărbătoare este indicat să mergem la mormintele persoanelor dragi pentru a le curăța locul, a prinde o lumânare, dar și pentru a ne ruga.
Este recomandat ca la data de 1 noiembrie să dăm de pomană mâncare caldă pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice, însă nu alcool. Se crede că nu este bine să dăm de pomană alcool înaintea unei mese calde. În anumite zone din Ardeal se dau de pomană pateuri sau dulciuri copiilor.De Luminița este interzis ca mormintele oamenilor să fie vizitate de persoanele cu care s-au certat pe parcursul vieții, fiind un moment de comemorare a momentelor fericite ale decedatului, nu de amintire a durerii. Nu trebuie să plângem sau să fim supărați de trecerea cuiva la cele veșnice, deoarece se crede că decedații nu vor să vadă suferința pe care au lăsat-o în urmă. De Luminița nu avem voie să muncim sau să spălăm.