Dar ce inseamna mai exact sa fii vegetarian? Exista doua tipuri de diete vegetariene, sunt: lacto-ovo-vegetarienii si veganii. Cei mai multi sunt cei lacto-ovo-vegetarieni, care nu consuma carne, dar includ in dieta lor produse animale precum oua sau lapte. Cealalta categorie sunt veganii, care sunt cei mai stricti dintre vegetarieni. Veganii nu consuma carne, oua sau lactate si nu utilizeaza produse fabricate din piele, lana sau blana sau orice alt tip de produs pentru fabricarea caruia a suferit un animal.
De ce se hotarasc oamenii sa devina vegetarieni?
Cele mai multe persoane aleg sa devina vegetariene, pentru ca-si doresc un stil de viata mai sanatos. Astfel, unii oameni prefera sa consume cereale, fructe, legume si verdeturi, pentru a reduce riscul aparitiei bolilor cronice. Consumul excesiv de carne poate duce la inflamarea arterelor, la aparitia bolilor cardiace, a accidentelor vasculare si a cancerului.
Influenta familiei si a prietenilor, dar si a celebritatilor, este de asemenea un motiv pentru care oamenii au ales sa urmeze o dieta vegetariana.
Este sanatoasa o dieta vegetariana?
Studiile au dovedit ca dietele lipsite de produse de origine animala pot avea efecte benefice asupra organismului tau. Chiar daca alegi sa nu mai consumi carne, oua sau lapte, o dieta vegetariana poate fi bogata in proteine, vitamine si minerale, daca este planificata corect. Spre exemplu, daca renunti la lactate, iti poti lua necesarul de calciu din legume, precum spanac sau broccoli, iar astfel oasele tale nu vor fi afectate.
Pentru ca dieta vegetariana sa fie una sanatoasa, trebuie sa fii atent si la produsele pe care le consumi, pentru ca multi vegetarieni se bazeaza in ultima perioada pe alimentele procesate, care pot fi bogate in calorii, zahar, grasimi si sodiu. Tocmai de aceea, iti venim in ajutor cu cateva sfaturi, pe care le poti lua in calcul, daca vrei sa urmezi o dieta vegetariana.5 sfaturi pentru a tine o dieta vegetariana
In timpul unei diete vegetariene, trebuie sa te asiguri ca nu-ti lipsesc din meniu sursele de calciu si vitamina D, care joaca un rol important in sanatatea osoasa. Strugurii, broccoli, cerealele, laptele de soia si tofu sunt alimente bogate in calciu, asa ca le poti include in meniul tau!
Poti incerca un produs nou in fiecare saptamana. Atunci cand iesi la cumparaturi, uita-te dupa alimente pe care nu le-ai mai incercat pana acum.
Poti cumpara fructe exotice, diferite tipuri de nuci sau produse derivate, cum ar fi laptele de caju. Daca vrei ca totul sa fie neprocesat, poti incerca una dintre numeroasele retete, care iti arata cum sa faci lapte de caju acasa. Astfel, vei gasi usor un inlocuitor sanatos pentru laptele de vaca.Consuma cat mai multa apa, pentru ca trebuie sa te hidratezi cat mai bine. Nu uita ca exista o multime de ceaiuri detoxifiante, asa ca poti alege unul pentru dieta ta. La fel de bune sunt si compoturile fara zahar, pe care le poti prepara chiar la tine acasa.
Vitamina B-12 este foarte importanta in organism, pentru ca ajuta la reproducerea globulelor rosii si previne anemia. Aceasta vitamina se gaseste in produsele de origine animala, asa ca cei care urmeaza o dieta vegana, ar trebui sa consume si suplimente cu minerale si vitamine, sau produse din soia.
In timpul unei diete vegetariene, este recomandat sa mananci in fiecare zi legume sau fructe crude, nepreparate termic. Atunci cand esti la birou, poti sa-ti iei un mar sau o portocala, sau poti sa-ti faci o salata pentru masa de pranz.
Dietele vegetariene contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii interne, dar au şi beneficii externe, pentru că vitaminele şi mineralele din legume şi fructe sunt foarte bune pentru întreţinerea părului, a pielii şi a unghiilor.
Dacă îţi doreşti un stil de viaţă sănătos şi vrei să urmezi o dietă vegetariană, tranziţia s-ar putea să fie dificilă la început, aşa că poţi cere ajutorul unui nutriţionist. Acesta îţi va recomanda alimentele potrivite, iar tu vei putea urma dieta fără probleme, pe baza unui plan de masă bine stabilit.