Ce este o scrisoare de intenție: tot ce trebuie să știi

Author: Diana Tilă
Actualizat: 27 iun 2024, 10:27

În epoca digitalizării, procesele de recrutare presupun un consum mai mic de resurse atât din partea candidaților, cât și a managerilor de resurse umane. Altfel spus, cu un singur click ești mai aproape de jobul mult dorit sau de candidatul potrivit. Tocmai pentru că CV-urile ajung să treacă prin filtre standard, de cuvinte cheie sau de identificare a skill-urilor, o aplicație însoțită de documente adiționale precum scrisori, recomandări sau atestate, pot fi cu adevărat un factor diferențiator. Dacă te-ai întrebat vreodată cum te poți face remarcat dincolo de CV, citești materialul potrivit. Ai ocazia să lămurești ce este o scrisoare de intenție și cum te poate ajuta ea.

Conturarea unei scrisori de intenție presupune o prezentare desfășurată a CV-ului, însă nu trebuie să ia forma unei enumerări. Este mai degrabă o asociere între interesele personale și punctele forte, rolurile anterioare și realizările obținute de-a lungul activității profesionale. Un aspect pe care este bine să îl iei în considerare atât în privința CV-ului, cât și a scrisorii de intenție, este faptul că acestea ar trebui să fie o oglindă personală. Dacă ele nu redau întocmai valorile și competențele tale, cu siguranță aceste neconcordanțe vor ieși la iveală mai devreme sau mai târziu. Procedând astfel, vei minimiza încrederea managerilor, iar recomandările lor negative îți pot influența și aplicațiile viitoare. 

Ce este o scrisoare de intenție? Ghid complet de redactare.

Indiferent dacă este pentru o candidatură la un job nou sau pentru o bursă, scrisoarea de intenție este documentul prin care îți manifești interesul pentru dezvoltarea ta personală și profesională într-un format oficial. Totodată, este și modalitatea prin care transmiți cum poți aduce plus valoare în urma selecției tale.

Din interesul și timpul pe care le aloci redactării, managerii de resurse umane pot face departajarea între tine și alți candidați. Iată cum poți obține o scrisoare de intenție bună și să atragi toată atenția asupra ta:

  • Informează-te despre cerințele postului și misiunea organizației pentru care aplici

Pornind de la motivația personală și pregătirea anterioară, poziționează-te în cea bună lumină în raport cu valorile și domeniul de activitate al potențialului angajator. Te poți inspira dintr-o scrisoare de intenție model.

  • Respectă o structură

Scrisorile de intenție sunt documente care diferă de la un candidat la altul și pot fi personalizate în funcție de experiențele fiecăruia. Cu toate acestea, urmărirea unui format va inspira faptul că vei fi un coleg organizat. Pe scurt, asigură-te că scrisoarea ta conține:

- antet cu datele de contact;

- formulă de salut;

- introducere;

- corpul scrisorii;

- o încheiere.

  • Alege o formulă de adresare politicoasă și în același timp formală

Exprimă-te într-un mod original și autentic, însă ai grijă să nu cazi în capcana unui limbaj prea prietenos. În scris, este de preferat să te remarci prin profesionalism. La o următoare interacțiune față în față îți poți da seama pe loc dacă poți adopta o atitudine mai degajată.

  • Menționează activități de o mai mare anvergură în care ai fost implicat

Oricât de clișeic ar suna, ieșirea din zona de confort te ajută să deprinzi noi abilități și să obții rezultate la care poate nu ai fi sperat în mod normal. Dacă în parcursul tău profesional există astfel de momente cheie, nu ezita să le amintești.

  • Nu te pierde în detalii și rezumă-te la maxim o pagină

Recomandarea noastră este să nu exagerezi, dar nici să nu te subapreciezi. Astfel, pentru o scrisoare convingătoare, dar în același timp captivantă pentru angajator, îți recomandăm să te încadrezi în aproximativ 400-500 cuvinte.

  • Profită de încheiere și lasă o ultimă impresie plăcută

Adresează mulțumiri și reiterează interesul tău pentru poziția pentru care îți depui candidatura. Ai putea crede că sunt detalii minore, însă ele vor face cu adevărat diferența între tine și alți aplicanți.

Acum că ai aflat ce este o scrisoare de intenție, nu îți rămâne decât să îți crești șansele de a fi contactat cu fiecare job pentru care aplici. Reține, însă, că piața locurilor de muncă este una tot mai concurențială, așa cum reiese și din cifrele de la finele anului trecut. Atunci când recrutorii au la dispoziție o bază mai mare de talente, în mod cert trierea între candidați va fi una mult mai severă.

Redactarea unei scrisori bune de intenție nu trece cu vederea un CV scris la întâmplare, foarte superficial, în care se regăsesc greșeli gramaticale sau de ortografie. Prin urmare, fie că scrisoarea de intenție este o condiție obligatorie sau una opțională, nu este o variantă să te bazezi doar pe ea. Pentru a ajunge pe lista scurtă a unei poziții de interes pentru dezvoltarea ta profesională, trebuie să inspiri acest lucru din prima etapă, și anume aceea de aplicare. CV-ul rămâne un prim criteriu de departajare, însă sperăm că am răspuns și curiozităților tale referitoare la ce este o scrisoare de intenție.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.