Potrivit raportărilor, obiectul, descris ca o „sferă luminoasă”, a rămas pe poziție timp de aproximativ o oră, după care a dispărut brusc. Fenomenul a stârnit îngrijorare întrucât obiectul nu era vizibil pe radar, în ciuda faptului că putea fi observat cu ochiul liber.
Ce ar putea fi obiectul strălucitor
Pilotul care a semnalat obiectul a raportat că, pentru câteva momente, a pierdut semnalul GPS al aeronavei sale, ceea ce a dus la solicitarea de informații suplimentare de la turnul de control. În urma acestei solicitări, managerul operațional al Aeroportului Tuzla, George Halichia, a confirmat prezența obiectului și a subliniat că ipotezele inițiale privind o posibilă aeronavă aflată în aterizare sau o dronă au fost excluse.
Incidentul a pus pe jar piloții și personalul de trafic aerian din zonă. Absența semnalului radar înseamnă că obiectul nu putea fi identificat folosind echipamentele standard de monitorizare aeriană, lucru care a amplificat îngrijorarea autorităților.
George Halichia a declarat că astfel de evenimente sunt extrem de rare în această regiune și că s-au luat măsuri pentru a investiga fenomenul mai împărățit.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Veste bună pentru pensionare! Cine va primi cu 890 de lei în plus la pensie, de la 1 ianuarie 2025
„Noi am avut un zbor de noapte de antrenament la platformele maritime din Marea Neagră cu un elicopter, care la un moment dat, în jurul orei 18.00, a raportat că a pierdut semnalul GPS, ceea ce nu e un lucru anormal în ultima vreme, și apoi a întrebat dacă avem o aeronavă care să aterizeze la Tuzla. I-am spus că nu avem trafic și mi-a transmis că vede o lumină foarte puternică. Ar semăna cu o aeronavă care e în procedura de aterizare la pistă.
Și într-adevăr atunci am ieșit și noi din turn și am văzut lumina care era pe 220 de grade față de Tuzla, cam pe sud-vest, pe care am filmat-o și apoi
Am o aplicație care îți arată poziția planetelor și a stelelor pe cer, setezi locația și te uiți. Zicea că Venus e sub linia orizontulului”, a spus George Halichia, potrivit ctnews.
Deși nu există încă o explicație oficială, au fost vehiculate mai multe ipoteze, inclusiv cea a unui fenomen atmosferic rar sau a unui aparat de zbor experimental. De asemenea, nu a fost exclusă nici varianta unui obiect zburător neidentificat (OZN), o ipoteză care alimentează speculații în rândul publicului.
„Dronă nu ar putea fi. Ar fi trebuit să fie o dronă care are un far imens. Nu lumina în jos, măcar să zici că ar fi fost vreo dronă ultramodernă care supraveghează solul luminând ceva. E practic imposibil. De obicei, dronele astea, în cel mai rău caz au un anti-collision light, adică un beculeț mic să-l vezi. Dar în niciun caz nu are un far imens. Asta ar fi trebuit să aibă un far imens care să lumineze foarte tare. Adică cel puțin de dimensiunea unui avion și cred că era cam greu să o ridice. Era undeva pe direcția sud-vest de Tuzla, adică în partea cealaltă de mare. Părea la înălțime destul de mare. E greu să estimezi distanța și înălțimea, dar sigur nu era deasupra mării și, sigur era extrem de staționară ”, a mai spus managerul operaţional de la Aeroportul Tuzla.