Ce este pangolinul, animalul care a transmis coronavirus la om

Autor: B.M.
Actualizat: 25 ian 2021, 16:50
pangolin

Nu liliecii au transmis coronavirus la om. Pangolin: ce este pangolinul, animalul de la care a pornit pandemia de coronavirus.

Pandemia de coronavirus nu da semne de incetinire. Pana in prezent peste un milion de persoane au fost infectate la nivel mondial, iar alte 53.000 au murit.

Contrar credintei populare, pandemia de coronavirus nu ar fi pornit de la lilieci, asa cum s-a vehiculat in mediul online. Sursa transmiterii virusului la om ar fi de fapt pangolinul, unul dintre cele mai traficate mamifere ale planetei.

Citeste si: Coronavirus: la ce temperatura rezista virusul 2 ani

Citeste si: Coronavirus Romania- Varful epidemiei ar putea fi intre 20 aprile si 1 mai

Pangolin: ce este pangolinul

Pangolinul este un mamifer nocturn pe cale de disparitie, care nu are dinti si care are pielea acoperita de o serie de solzi.

Se hraneste in special cu furnici si termite, pe care le aduna folosind limba lunga protractila si foarte lipicioasa.

Pangolinul se deplaseaza in mare parte numai pe membrele posterioare, din cauza faptului ca membrele anterioare sunt slab dezvoltate.

Sunt cunoscute 8 specii actuale grupate in 3-4 genuri, raspândite in sud-estul Asiei si in Africa tropicala. Unele specii de pangolin traiesc doar in copaci, altele traiesc pe sol, potrivit wikipedia.org.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pangolinul a ajuns pe cale de disparitie din cauza faptului ca este puternic traficat in China pentru solzii pe care ii are pe piele.

Acestia sunt folositi pentru a prepara leacuri babesti, despre care localnicii spun ca pot vindeca boli grave.

In plus carnea de pangolin este vazuta ca o adevarata delicatesa, fiind vanduta cu peste 1.000 de dolari pe piata neagra.

Citeste si: Coronavirus se transmite prin vorbire și prin respirație! Ce spun cercetătorii din America

Pangolin: de ce se crede ca pangolinul a transmis coronavirus la om

Initial s-a crezut ca liliecii au transmis coronavirus la om, deoarece virusul pe care il poarta are o potrivire de 96% cu cel care afecteaza oamenii si care a provocat pandemia.

Ultimele cercetari arata insa ca pangolinul ar fi de fapt intermediarul. Pangolinul din China are un coeficient si mai mare de potrivire, respectiv 99% din adenomul viral – ARN – cu cel care circula in epidemie.

„Deocamdata nu are niciun fel de importanta in ceea ce priveste epidemiologia bolii. Acel 1% diferenta este o modificare, o adaptare a virusului pe om. Este suficient ca sa consideram o alta specie virala si, in consecinta, pangolinul ramâne ca maimuta verde, ca civetul care a provocat epidemia SARS, doar in istoricul bolii.

"Boala se trateaza in continuare epidemiologic, asa cum o fac chinezii, cu eliminarea surselor si eliminarea posibilitatii de a transmite, cu oameni inchisi in orase, in spitale”, a declarat Adrian Bâlba, biolog si directorul Complexului muzeal de stiinte ale naturii din Constanta, potrivit digi24.ro.

Cat de traficat este pangolinul

Potrivit WWF, in ultimii 10 ani aproximativ un milion de pangolini au cazut victima traficului ilegal. Numai in 2019 195.000 de pangolini au fost vanduti pe piata neagra.

 

 

Taguri:

Roberta regretă despărțirea de Sebastian, însă nu vrea să audă de o posibilă împăcare! Iată cum a reacționat fostul ei partener!