Marţi la Bruxelles, au început discuțiile în Comisia pentru Libertăți Civile din Parlamentul European (LIBE) pentru propunere privind certificatul verde digital care va facilita călătoriile între statele membre UE, în contextul pandemiei.
Ce este pașaportul verde și ce beneficii oferă
Parlamentul European a început dezbaterea pe baza implementării pașaportului verde COVID. Autoritățile s-au concentrat pe implicațiile certificatului asupra vieții private a cetățenilor.
Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție, a prezentat propunerea executivului comunitar înaintată la data de 17 martie, pe care Comisia speră să o aprobe pentru începutul sezonului turistic european de vară.
Certificatul verde digital ar dovedi faptul că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, a primit un rezultat negativ la test sau a avut deja boala.
Marți au fost luate în considerare efectele certificatului asupra protecției datelor cetățenilor, alături de Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor, respectiv cu șeful instituției Wojciech Wiewiórowski, care va prezenta avizul comun al Autorității și al Consiliului European de Protecție faţă de propunerea Comisiei, conform Hotnews.
Citeste si: Restricțiile de călătorie se relaxează de astăzi, 12 martie! În ce țară se iau măsurile
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Parlamentul European dezbate implementarea pașaporului verde
În timpul dezbaterii din 24 martie cu reprezentanți ai Comisiei și ai Consiliului, majoritatea deputaților europeni au susținut crearea rapidă a pasaportului verde. Au fost cerute și garanții solide de protecție a datelor personale și de sănătate.
În 25 martie, plenul Parlamentului European a convenit să trateze propunerile legislative privind certificatul verde digital în conformitate cu procedura urgentă a Parlamentului (articolul 163), care permite un control parlamentar mai rapid al propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativele democratice ale Parlamentului. În următoarea sesiune plenară (26-29 aprilie) deputații sunt așteptați să prezinte propuneri de negocieri cu Consiliul, care pot include amendamente.