O activitate neașteptată în zona arctică superioară a fost descoperită de oamenii de știință, atunci când au observat că Polul Nord magnetic se îndreaptă spre Rusia. Această activitate ridică nenumărate semne de întrebare pentru oamenii de știință, deoarece viteza de mișcare a Polului Nord magnetic a scăzut brusc în urmă cu 5 ani. Iată ce este Polul Nord magnetic și de ce se îndreaptă către Rusia.
Ce este Polul Nord magnetic
Polul Nord magnetic este ușor de confundat cu Polul Nord geografic, însă acestea sunt diferite. Atunci când folosim busola putem observa Polul Nord magnetic, care nu este fix și este influențat de către activitatea magnetică din adâncurile scoarței terestre. Polul magnetic geografic marchează extremitatea nordică și este un punct fix, aflat la intersecția tuturor liniilor de longitudine.
„Este o minge mare, haotică și turbulentă de fier topit care se învârte în mijlocul pământului și care generează magnetismul.
Mișcările neobișnuite ale Polului Nord magnetic sunt realizate de procesele complexe ale fierului topit ce formează o barieră de protecție asupra miezul Pământului, la aproximativ 3.000
de kilometri sub pământ.De ce se îndreaptă Polul Nord magnetic către Rusia
Nu mișcarea realizată de Polul Nord magnetic este neobișnuită pentru oamenii de știință, ci viteza cu care are loc această mișcare. Polul Nord magnetic s-a deplasat timp de secole de-a lungul țărmului nordic al Canadei, însă în jurul anului 1990, Polul Nord magnetic a intrat în derivă în Oceanul Arctic.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Acela a fost momentul în care viteza mișcării s-a accelerat, iar Polul Nord magnetic s-a îndreptat spre Siberia. Din anul 1600 și până în anul 1990, Polul Nord magnetic se deplasa cu aproximativ 10-15 km pe an, însă din anul 2000, Polul Nord magnetic s-a deplasat cu aproximativ 55 km pe an, arată datele prezentate de Dr. William Brown.
Polul Nord magnetic se îndreaptă spre Rusia, însă cu o viteză mult mai redusă, comparativ cu anii precedenți.
”În ultimii 20 de ani, s-a accelerat spre nord, spre Siberia, mărind viteza în fiecare an până acum cinci ani, când s-a încetinit brusc de la 50 la 40 km pe an. Este un comportament pe care nu l-am mai observat până acum, iar acest lucru face prognozarea schimbărilor câmpului magnetic mult mai dificilă. În schimb, polul sudic se mișcă foarte lent. Și nu știm de ce există diferențe atât de mari între emisfere”, a explicat Dr. Ciarán Beggan de la British Geological Survey.
British Geological Survey a dezvoltat un model prin care să prognozeze locația polului la un moment dat, model ce se poate regăsi atât în telefoane, cât și în sistemele GPS ale armatei pentru navigarea submarinelor prin apele arctice. Un nou model va fi lansat în luna decembrie a anului 2024.