Ce este programul Electric Up și ce beneficii aduce pentru o companie?

Author: Lavinia Medrea

Deja de ceva ani, din ce în ce mai multe persoane și companii au făcut trecerea de la energia clasică la cea regenerabilă, de bază fiind în special energia solară, obținută în ziua de azi rapid și ușor, prin intermediul binecunoscutelor sisteme fotovoltaice, din ce în ce mai eficiente și mai accesibile. Acestea pot fi instalate chiar și de noi dacă avem ceva experiență însă cel mai bine este să apelam la serviciile unei firme specializate în acest domeniu care să aibă totodată și certificările și acreditările necesare, care să ateste că sistemul este legal, sigur și respectă toate normele în vigoare.

Grupul MGM, cu o vastă experiență în domeniul energiei regenerabile, și care activează în mai multe tari, oferă și în România servicii de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice se mai bine de 10 ani, având un parc bine dezvoltat și cu o mare capacitate prin care poate asigura un anumit necesar de energie pentru consumatori.

Având ingineri ai angajați specializați în domeniul electric acreditați ANRE, se pot ocupa de realizarea oricărui tip de instalație electrică atât de joasă cât și de medie tensiune. Iar în ceea ce privește sistemele fotovoltaice, dețin atât cunoștințele teoretice cât și practice necesare precum și echipamentele corespunzătoare. Pot oferi astfel consultanță specializată în alegerea celor mai bune elemente din cadrul unui astfel de sistem în funcție de bugetul și necesitățile unui consumator.

Fără îndoială că, luând în calcul chiar și prețurile din ziua de azi, mult mai mici, ale sistemelor fotovoltaice, tot reprezintă o investiție substanțială pe care o simplă persoană nu o poate acoperi integral din start. Este nevoie astfel de un ajutor în plus, care vine prin diversele programe energetice existente acum, cele mai cunoscute fiind Casa Verde, un program destinat persoanelor fizice dar și program Electric Up, program care este destinat firmelor mici și mijlocii. Prin acestea se pot obține sume de bani care pot acoperi chiar și 90% din prețul unui sistem fotovoltaic care să producă necesarul zilnic de energie electrică pentru consumatori.

Prin Casa Verde se pot obține sume de până la 20 000 de lei prin care se poate achita, așa cum am spus, până la 90% dintr-un sistem fotovoltaic. Dacă în schimb se dorește o putere instalată și mai mare sau echipamente și mai calitative, preturile vor fi și mai mari iar asta înseamnă că și consumatorii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Iar același lucru se poate aplica și în cazul programului Electric Up, pentru firme și companii.

Alegând trecerea la energia solară, o persoană poate fi atât consumatoare cât și prosumatoare. Ce înseamnă asta? Înseamnă că aceasta alege un sistem de tip on-grid, care este legat la rețeaua de furnizare publică și în care va fi introdus curentul care este considerat în plus, adică acela care nu este utilizat într-o zi de consumatori. Această opțiune poate aduce mai multe beneficii. În primul caz, daca locuință are un consum zilnic mai mic decât ce se produce, pot primi bani în contravaloarea indusă în rețea iar în al doilea caz, atunci când sistemul nu mai produce necesarul zilnic, se vă trece la rețeaua publică și astfel, indiferent de caz, nu vor mai există alte cheltuieli, folosind în acest al doilea caz, practic, propria energie produsa anterior.

Pe lângă sistemele on-grid mai avem și sisteme off-grid. Acestea nu sunt legate la rețeaua publica și în schimb au propriile sisteme de stocare a energiei produse care, la rândul ei, poate fi utilizata ulterior, atunci când este nevoie. În timp ce în acest caz nu este nevoie decât de o firmă specializată, pentru sistemele on-grid este nevoie de documente de la diverse instituții care se ocupă cu reglementarea sistemelor energetice.

Trecând acum la programul Electric Up, acesta oferă un ajutor de până la 100 000 de Euro celor ce dețin o companie, în vederea instalării de sisteme fotovoltaice dar și stații de încărcare pentru mașini 100% electrice sau hibrid. Dacă am sta să ne gândim la diferență dintre cele două sume menționate, am spune că aceasta din urma este mult mai mare și poate că mai mult decât suficientă. Nu este însă cazul de fiecare dată, prețurile echipamentelor dar și cantitatea fiind în mod clar mai mari decât în ceea ce privește o simplă locuință.

Dacă vorbim despre o firmă ce are diverse echipamente și aparate de dimensiuni industriale, în mod clar că și consumul acestora este unul mult mai mare decât al simplelor electronice și electrocasnice pe care le găsim într-o locuință și astfel, este nevoie să o putere instalata mai mare pentru un sistem fotovoltaic. Cât despre stațiile de încărcare electrice, și acestea la rândul lor necesita o cantitate foarte mare de energie electrică, în special în funcție de numărul de mașini pe care le deține firma și de cât de rulate sunt acestea.

Desigur, dacă facem o cercetare mai amănunțită, acest program este destinat mai ales firmelor din domeniul Horeca. Însă și aici avem de-a face cu numeroși consumatori, unii de puteri mari. Asta nu înseamnă însă că nici alte tipuri de afaceri nu le pot obține, mai ales prin intermediul unor profesioniști precum cei de la MGM care dețin experiență necesară în a obține documentele necesare atât pentru programul Casa Verde cât și pentru cel Electric Up astfel încât subvențiile să fie obținute mai rapid și astfel și sistemele să fie puse în funcțiune mai devreme.

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, joi, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.