Până la sfârșitul lunii au loc negocieri legate de rotativa guvernamentală. Urmează să fie schimbați mai mulți miniștrii.
În luna mai se poartă negocierile pentru rotativa guvernamentală
Cabinetul Ciolacu face ultimele pregătiri înainte de a prelua ștafeta de la premierul Nicolae Ciucă. Astfel că, în această săptămână au loc mai multe întâlniri între liderii PNL și PSD pentru a pune la punct ultimele detalii.
Citește și: Marcel Ciolacu PSD: rocada premierului 2023 “se va face cu certitudine”
Actualul premier al României, Nicolae Ciucă, este de părere că în foarte scurtă vreme se va finaliza proiectul coaliției PSD – PNL. Acesta a declarant că: “Iată-ne ajunși la sfârşit de etapă şi urmează cea de-a doua în care vom realiza ceea ce nimeni nu se aștepta cu mai bine de peste un an şi jumătate în urmă: (…) menținerea acordului politic, asigurarea stabilității coaliției, asigurarea stabilității şi a majorității în Parlament, astfel încât să avem certitudinea că aceste programe
Acesta a participat la n eveniment dedicat aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Județene din România, iar cu acest prilej, liderul PNL a scos în evidență importanța menținerii unei majorități parlamentare stabile care să asigure adoptarea legislației aferente implementării angajamentelor asumate prin PNRR.
Nicolae Ciucă a mai declarat că: „Domnul președinte Marcel Ciolacu a făcut referire, mai devreme, la sceptici. Eu nu am să fac referire la sceptici, ci aș dori să fac referire la toţi cei care vor să înțeleagă faptul că fără o majoritate parlamentară solidă nu am fi reuşit să parcurgem dezbaterea şi analiza parlamentară pe proiectele de lege care au asigurat liniile de reformă asumate de România prin PNRR.
„Avem nevoie de tot ceea ce înseamnă consens politic, nu pentru noi, partidele politice, nu pentru noi, liderii politici, nu pentru cineva anume, ci pentru ceea ce înseamnă așteptarea cetățenilor, pentru tot ceea ce înseamnă proiect de țară, astfel încât să menținem ritmul de dezvoltare pe care România l-a obținut în condiții deosebit de dificile anul trecut şi anul acesta pe un trend pozitiv pentru care nu avem scuză dacă nu-l menținem.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
Ca atare, dincolo de parteneriatul nostru politic, avem parteneriatul guvernamental, parteneriatul administrativ, între administrația locală, reprezentată de dumneavoastră, președinții consiliilor județene, Uniunea municipiilor, Uniunea orașelor, Uniunea comunelor, care au fost, de asemenea, partenerii noştri în tot ansamblul” a mai precizat premierul României.
Care ar urma să fie noua structură guvernamentală?
Legat de structura noului Executiv, lista neagră începe cu Florin Spătaru, ministrul economiei. Mihai Tudose este una dintre variantele de înlocuire a sa, care ar putea primi şi funcția de vicepremier. El a avut întâlniri şi cu Marcel Ciolacu în ultima perioadă. Cu toate acestea, surse politice spun ca fostul premier ar fi refuzat sa facă parte din Cabinetul condus de Ciolacu. În acest caz, noul ministru al Economiei ar putea fi Radu Oprea.
De asemenea, PSD își dorește mai puține ministere în viitorul guvern. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ar putea fi despărțit în două: antreprenorii să treacă la ministerul economiei, iar turismul, să se împartă între Economie şi Externe. Ministerul sportului ar putea fi comasat cu ministerul familiei.
Programul de guvernare ar urma să fie și el modificat astfel, PNL vrea să nu mai fie impozitate pensiile mai mici de 3.000 de lei, iar infrastructura de transport să primească 2% din PIB până în 2030.
La Agricultură, Petre Daea ar putea fi înlocuit cu Florin Barbu, președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, iar la Ministerul Muncii, Marius Budăi ar putea fi înlocuit cu Bucura Oprescu.
Rămâne de văzut cum se vor purta negocierile și care va fi formula de guvernare finală.
Sursă: evz.ro