După ce lui Florin Piersic i s-a înlocuit proteza cu una provizorie, prin intermediul unei operații efectuate joi, pe 9 mai, la Spitalul „Foișor”, din Capitală, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat, pentru WOWbiz, în ce a constat, exact, afecțiunea care ar fi putut să-i curme viața actorului.
Ce este sepsisul, afecțiunea cu care s-a confruntat Florin Piersic
Doctorul a spus că sepsisul se identifică cu septicemia, care este reprezentată de infecția sângelui cu bacterii, ceea ce i s-a întâmplat pacientului din cauza dispozitivului de la picior. De asemenea, specialistul a subliniat că aceasta este cea mai severă reacție a organismului la o infecție, întrucât are potențialul de a duce la deces, în cazul în care nu este tratată.
Ba mai mult, medicul a dezvăluit că cei mai vulnerabili sunt oamenii cu vârste înaintate, întrucât, din cauza imunității scăzute, pot contacta foarte rapid diverse bacterii.
„Vorbim despre septicemie. Septicemia este momentul în care se diseminează așa zișii microbi în organism. Atât septicemia, cât și sepsisul sunt stări patologice, grave, cu potențial fatal dacă nu sunt tratate. Ele sunt cauzate de prezența germenilor în organism.
Orice pacient peste 65 de ani, cu imunodeficiențe, poate să aibă o infecție. O articulație protezată se poate infecta pe mai multe căi, fie că merge din aproape în aproape, fie că vorbim de un traumatism minor, nu îți dă seama dacă s-a înțepat sau s-a zgâriat, sau de la o posibilă branulă sau pe cale hematogenă”, a explicat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru sursa citată.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Ce s-a întâmplat în corpul lui Florin Piersic
În continuare, specialistul a mărturisit că, din cauza infecției foarte avansate, cadrele medicale au trebuit să-i îndepărteze lui Florin Piersic de urgență proteza de la genunchi. Ba mai mult, doctorul a adus în prim-plan faptul că operația actorului nu a fost deloc una ușoară.
Însă, în cele din urmă, intervenția a reușit, întrucât echipa de medici a reușit să scoată dispozitivul infectat și să-i implanteze o proteză provizorie, de tip spacer, purtătoare de antibiotic.
„În momentul în care se infectează articulația, vă dați seama că germenii cresc foarte mult acolo. Dacă vorbim despre stafilococ, deci un germene care există pe piele, fără nici un fel de simptom, lucrurile sunt și mai complicate.
Tratamentul de aur în ceea ce înseamnă pacient cu sepsis este îndepărtarea focarului. Ca să îndepărtezi focarul trebuie să scoți proteza. Se pune un material ce merge impregnat cu antibiotic, iar mai apoi se pune o altă proteză. Este o intervenție laborioasă.
Pe de altă parte, dacă nu poți să scoți proteza, mergi cu antibioticul câteva săptămâni și urmărești starea clinică a pacientului. Oricând se deteriorează asta, nu ai ce să faci, scoți proteza”, a mai transmis doctorul Tudor Ciuhodaru