În Buzău, camerele de supraveghere au surprins momentul în care a venit cutremurul.
„M-am speriat vă daţi seama. Că am mai trăit și în 77 aveam 12 ani și frica... A făcut așa o dată și zic gata, o să înceapă. M-am rugat la Dumnezeu”, a declarat o martoră, citată de Observator.
Ce este aplicația „ShakeAlert”
Utilizatorii de telefoane Android au fost ceva mai norocoși, asta pentru că au fost notificați că va veni un cutremur prin aplicația „ShakeAlert”, special concepută pentru sistemul Android.
„În cazul seismelor, sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări anterior producerii acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei cu măsuri de protecţie adecvate”, a explicat Adrian Marin, de la IGSU.
Dezvoltată cu sprijinul seismologilor americani, aplicația ShakeAlert utilizează semnalele transmise de peste 700 de seismometre instalate în California de USGS, Universitatea Berkeley și Institutul de Tehnologie din California, pentru a înștiința utilizatorii de Android în legătură cu producerea unui seism.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
ShakeAlert a devenit valabil și în Europa anul acesta, motiv pentru care, azi dimineață, cu câteva secunde înainte de cutremur, oamenii care au telefoane cu sistem Android au fost înștiințați că urmează un seism.
Care sunt șansele să experimentăm un mare cutremur în România
Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) au declarat că România este o ţară cu potenţial seismic mare și că, „practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în zona seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km” .
Citeste si: Zonele din România în care există cel mai mare pericol de cutremur. Ultimul seism a avut loc astăzi
„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv”.
Potrivit INFP, marea dovadă că România este o țară cu risc seismic ridicat este reprezentată de cutremurele care au avut loc până acum, dar și de efectele lor.