Ce este și când se înființează noul grup de luptă în România! Anunțul făcut de NATO

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 24 dec 2022, 08:50

Ce este și când se înființează noul grup de luptă în România! Anunțul făcut de NATO

Sursa: Twitter

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunțat că alianța va înființa patru grupuri noi de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Grupurile de luptă ale NATO reprezintă forțe de reacție rapidă, dotate puternic din punct de vedere tehnic, care au la comandă câte una dintre marile puteri ale Alianței și care sunt formate din trupele integrate ale mai multor state aliate. Acestea sunt formate din 1.000 - 1.500 de soldați, aflați în țările din zona apropiată a Rusiei.

Până ca Rusia să invadeze Ucraina, în Estul Europei au fost prezente doar patru grupuri de luptă, care s-au format în 2016, în Estonia, (lider: Marea Britanie), Letonia (lider: Canada), Lituania (lider: Germania) și Polonia (lider: Statele Unite).

NATO a anunțat înființarea a patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia

În urma agresiunilor executate de armata rusă de dinaintea invaziei în Ucraina, s-a decis în avand ca România să aibă parte de un gruo de luptă de la NATO pe teritoriul său, cu Franța ca lider.

În cazul grupului de luptă din România, prezența va fi permanentă, a declarat președintele Iohannis. Pe lângă aceste grupuri de luptă, în statele din Europa Est pot fi prezente și forțe nepermanente, identice cu cele trimise în cazul exercițiilor multinaționale.

„Aceste grupuri de luptă sunt multinaționale și sunt pregătite pentru luptă, demonstrând puterea legăturii transatlantice. Prezența lor arată clar că va fi un atac asupra unui aliat va fi considerat un atac asupra întregii Alianţe.

Grupurile de luptă ale NATO fac parte din cea mai mare întărire a apărării colective a NATO ale acestei generații”
, se arată în declarația Alianței Nord-Atlantice.

Citeste si: LIVE UPDATE Ziua 29 de război. Primele decizii după Summitul NATO: „Sporim pregătirea aliaților pentru amenințări chimice, biologice și nucleare”

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Grupul de luptă din Polonia, care are ca lider SUA, este format din 1.010 soldați, dintre care 670 sunt americani. SUA dispune, în acest grup, de un escadron de vehicule militare blindate, care pot face față la orice tipuri de amenințări. Din acest grup fac parte și 140 de militari britanici, 120 de militari români, și 80 de soldați croați.

Grupul din Estonia, care are ca lider Marea Britanie, dispune de 754 de militari britanici, din totalul de 964.

Acesta este conceput dintr-un batalion de infanterie blindată cu tancuri de luptă principale și vehicule blindate de luptă.

Citeste si: Președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la liderii NATO și le-a solicitat 1% din tancurile și avioanele lor

Grupul de luptă din Estonia este consolidat de artilerie autopropulsată și mijloace de apărare aeriană, ingineri, un serviciu de informații, supraveghere și recunoaștere elemente de suport de grup și logistic.

Este format din 754 de soldați britanici, cărora li se adaugă o companie de infanterie blindată daneză, dar și o unitate civilă de comunicații strategice din Islanda.